Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

ЧОРНИЙ І БІЛИЙ АНГЕЛИ В одному селі поселився Чорт. Якось, ідучи дорогою, побачив дівчину, що поверталась з храму. Вона була висока і струнка, а личком така гарна, що він не міг очей відвести. Тож не витерпів чортисько, бо був ще й сам молодий і чоловічої статі, тому миттю перекинувся на хлопця надзвичайної краси. Вкравши з чужого вікна вазон, догнав дівчину і галантно простягнув їй, кажучи:

– Панночко, прошу вибачення, це вам! Ви така гарна! Чи не прийшли б ви до мене на побачення? А я вас усе життя можу чекати!

Дівчина зашарілася, але не прогнала його, і вони пішли дорогою, розмовляючи. Наступного дня на побаченні дівчина сказала:

– В мене був такий вазон, але хтось украв його. Я могла б радіти, що ти мені приніс такий же. Дякую тобі, але мені все одно сумно.

– Чому сумно?

– Бо хтось учинив гріх, укравши. І я не знаю, кому маю сказати, що прощаю йому і що він мусить висповідатись з того гріха, бо це є порушенням сьомої заповіді Божої «Не кради». Та й із злодієм я б ніколи не могла спілкуватись. А ти знаєш десять заповідей Божих?

Чорт задрижав із страху, що може втратити її. Тому наступного дня висповідався. Дівчина, нічого не підозрюючи, вчила його молитися: то на вервиці, то перед образами. І не зауважив той, як вивчив «Отче наш», десять заповідей Божих, після яких почав робити добрі вчинки, викорінював у собі зло.

Якось вона не прийшла. Не з’явилась і наступного дня. Цілий місяць Чорт не бачив її. Оббігав усі церкви, облітав кожен закуток у селі. Нарешті згадав, що дівчина вчила його, якщо щось дуже треба, то все можна вимолити в церкві молитвою. Не гаючи ні хвилинки, прибіг до церкви. Захеканий, упав перед тетраподом, підвів очі догори і побачив… Білого Ангела.

– Чорний Ангеле, що тобі тут треба? – спитав його Білий Ангел.

– Слухай, благаю тебе, поверни її! Поверни! Ти ж знаєш, що я змінився? Сповідаюся, молитви проказую, навіть, бачиш, до церкви прийшов! Ну, випроси у Всевишнього! Він же тебе послухає! Не можу без неї! Вона пішла від мене, певне, тому, що зі мною були їй зайві клопоти: вчила мене молитви, бути порядним. А я такий поганий - поганий! Порадь, як повернути її?!

Ангел спустився нижче і прошепотів:

– Ти змінився і став інший, ти не поганий, бо став добрим християнином. А на все решту є воля Божа.


Мудрець радить: «Коли від вас хтось іде, відпускайте і не сумуйте. Знайте, що Господня мозаїка виключає все зайве. І це не значить, що ви чи вони погані. Просто свою роль у вашому житті вони вже виконали».

Для Християнського порталу КІРІОС Юлія Головчин «Притчі»