Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Капеланська газета "Дар Божий" №36: "Що таке АА"

На 52 Сесії Синоду єпископів УГКЦ було розглянуто лист Директора Українського Центру Обслуговування АА Андрія Пігарєва. У листі звернуто увагу на те, що у м. Львові на даний момент діють 14 груп АА, з яких 12 – при греко-католицьких храмах. Директор УЦО АА звертається до єпископів, щоб вони заохотили духовенство співпрацювати з спільнотами тверезості АА.
Є доказано, що успіх АА залежить від активності священиків. У витоках АА – католицькі священики і монахині. Тепер АА є позаконфесійного характеру і об’єднує всіх людей, котрі вірять у вищу Силу,   як вони Її розуміють. Зокрема, в Америці нараховується 52651 груп АА, в Польщі – 2 521, а в Україні – тільки 67. Програма одужання  передбачає, що члени просто утримуються від першої чарки, кожного разу на один день. Тверезість підтримується завдяки обміну досвідом, силами і надіями на зібраннях групи та при послідовному виконанню програми «12 кроків», що пропонуються як програма одужання з алкоголізму.

У цьому номері наскільки на це дозволить обсяг нашої газети, ми постараємось розказати, що таке АА та програма “12 кроків”. «АНОНІМНІ АЛКОГОЛІКИ (АА) - це товариство, що об’єднує людей, які діляться між собою досвідом, силами й надіями, щоб вирішити спільні проблеми й допомогти один одному позбутися алкоголізму. Єдиною передумовою членства - це бажання перестати пити. Немає вступних чи членських внесків. АА не пов’язане з будь-якими сектами, релігіями, установами чи організаціями, політикою не займається. Воно не вступає в жодні конфлікти, не засуджує й не схвалює будь-яких політичних справ. Наше головне завдання – дотримання тверезого способу життя й допомога іншим алкоголікам досягти тверезості» (Офіційна преамбула АА).
Тут ми також розкажемо правду про те, чим насправді є кодування та ліки від алкоголю, поділимося тим, що розповів нам один із членів Івано-Франківської групи АА. Пянство

Як Церква ставиться до кодування?

Церква не може говорити і висловлювати свої судження там, де це належиться промовити перш за все науці і вченим. Зате Церква дуже часто звертається до думки науки і вчених, щоби авторитетно заявити свою позицію в певних питаннях. Прикладом може послужити запитання – як Церква ставиться до кодування? Разом із наукою та вченими Церква може чітко заявити – жодного кодування немає! Кодування – це видумка, обман, введений із метою містифікації процесу психологічного впливу на пацієнта, щоб за допомогою страху навіяти зміну залежної поведінки. Так званий лікар шляхом навіювання вселяє пацієнтові страх, щоби він думав, що якщо на протязі певного терміну (найчастіше – це є один рік) вип’є, то обов’язково помре. Отже, в кодуванні ідеться про сильний психологічний вплив. Протягом вказаного часу пацієнт перебуває в стані постійного страху, пригнічення, примусу, живе з однією думкою – як би то чим скоріше проминув цей рік, щоби знову пригорнутися до улюбленої сопутниці – пляшки. Як правило, протягом «закодованого» часу так званий «закодований» встигає спроектувати всі свої негативні емоції на сім’ю, на дітей, він є дратівливий, нестерпний, незадоволений самим собою. Зрештою, багато так званих «закодованих» починають пити раніше визначеного терміну. Спочатку – трохи для проби чи справді не помруть, а потім – все більше і більше. У зриві, так званий «закодований» є подібний до виснаженого голодом чи спрагою, що не може наїстися чи напитися.Чоловік підсвідомо хоче компенсувати брак алкоголю із часу попередньої абстиненції, і то чим швидше та побільше.
Часто такі компенсації алкогольного голоду закінчуються дуже трагічно – кома, делірій, енцелофопатія, смерть.
Як не дивно, подібні процедури «кодування» в Україні є ще дуже поширені, і коштують вони немало грошей. А наслідки цього, по слову Євангелії є такий, «що останнє того чоловіка буває гірше, ніж перше».
Практика кодування пробувала поширитися в країнах Заходу. Але переміг здоровий глузд, відчуття відповідальності супроти власного здоров’я, що не дозволило європейцям поширювати даний метод. Натомість, є віднайдені і впроваджені в застосування такі надійні методи лікування від залежностей, як програма “12 кроків”, програма HALT, за якими працюють усі відвикові стаціонари, амбулаторії, консультації. Дуже швидко поширюються групи АА – об’єднання людей, котрі вилікувалися без всяких кодувань чи підшивань (щодо «підшиваня», то його техніка є подібна до кодування, тільки тут засобом психологічних маніпулювань є ще й якісь лікарства, діюча речовина котрих не обов’язково мусить відповідати алкогольному алергетику – дізульфіраму).
На групах АА не обманюють фальшивими містифікаціями, тут принципово не вимагають і не приймають грошей. Тут зустрічаються тільки алкоголіки, вони говорять про свої душевні проблеми, один в одному знаходять розуміння і підтримку. Лікуються в АА тільки спілкуванням, а особливо – слуханням. АА у світі на даний час є більше 5 млн. чоловік.
“В страху любові немає. А де є страх, там немає Бога. Бог є любов” (св. Іван Богослов).


Питання, які найчастіше виникають про АА

Чи я є алкоголіком?
Якщо ви постійно випиваєте більше, ніж збиралися випити; якщо почавши пити, ви не можете зупинитися; якщо у вас на цьому ґрунті виникають негаразди або трапляються провали пам’яті - то можливо, що ви алкоголік. Визначити це можете тільки ви самі. Ніхто в АА не буде цього робити за вас.
Що таке АА?
АА складається з чоловіків і жінок, які втратили здатність стримувати свій потяг до спиртного, і в яких в результаті пияцтва виникли різні ускладнення. Ми прагнемо жити повноцінним життям, в якому немає місця алкоголю, і більшості з нас це вдається. Проте ми переконалися в тому, що для цього потрібна допомога і підтримка інших алкоголіків-членів АА.
Чому Анонімні Алкоголіки «анонімні»?
Анонімність - духовна основа АА. Це дисциплінує Спільноту, щоб керувати собою, опираючись швидше на принципи, ніж на особисті інтереси. Ми - Спільнота рівних за станом. Ми прагнемо зробити відомою нашу програму одужання, а не ті особистості,  що беруть у ній участь. Анонімність у ЗМІ - це страхівка для всієї Спільноти АА, особливо для новачків, що їхнє членство в АА не буде розголошеним.
Як починалося АА?
АА почалося в 1935 р., коли Нью-Йоркський біржовий маклер і хірург із штату Огайо, що були «безнадійними» п’яницями, заснували Спільноту, щоб допомогти собі та іншим, хто страждає від захворювання «алкоголізм», залишатися тверезими. АА зростало з появою автономних груп, спочатку в З’єднаних Штатах, а потім і у всьому світі.
Як можна вступити в АА?
Ви стаєте членом АА як тільки про це заявите. Єдиною умовою для членства в АА є бажання кинути пити. Саме “твердості” у цьому питанні багатьом з нас на початках не вистачало.
Якщо я прийду на збори АА, чи накладає це на мене якісь обов’язки?
Ні. У нас немає переліку членів, ми не ведемо обліку відвідуваності. Вам не обов’язково називати своє ім’я чи розповідати про себе. Якщо ви не захочете більше відвідувати збори, то агітувати чи докучати вам ніхто не стане.
Що буде, коли я зустріну в АА своїх знайомих?
Якщо вони там будуть, то тільки через ту саму причину, що й ви. Про те, що вони вас там зустріли, вони нікому не будуть розповідати. Ставши членом АА, ви можете зберігати свою анонімність настільки, наскільки захочете. Це одна з тих причин, через яку ми називаємося Анонімними Алкоголіками (АА).
Що відбувається на зустрічах АА?
На зустрічах АА, люди розповідають про те, до чого їх довело пияцтво, що вони робили, щоб позбавитися цієї хвороби та як вони живуть тепер.
Як АА може допомогти мені покинути пити?
Члени АА - не терапевти чи наркологи. Проте всі ми знаємо, що означає пристраститися до алкоголю, обіцяти собі та іншим залишити пиячити, але бути не в змозі виконати свої обіцянки. Єдиний спосіб, яким ми можемо допомогти іншим вилікуватися від алкоголізму - це наш власний приклад. І люди, які страждають від алкоголізму, приходять до нас і бачать, що ми вже припинили пияцтво та розуміють на нашому прикладі, що вилікуватися від алкоголізму цілком можливо.
Навіщо приходять на зустрічі ті, хто вже одужав від алкоголізму?
Ми вважаємо, що “повністю одужати” від алкоголізму неможливо. Ми ніколи не зможемо пити “в компанії” або “з нагоди”. Щоб вести здоровий образ життя, ми ходимо регулярно на збори, здобуваємо там нові знання та користуємось ними. Крім цьго, ми на власному досвіді переконались, що чим більше ми допомогаємо іншим алкоголікам, тим менше тягне до спиртного нас самих.
Який розмір членських внесків в АА?
Ніяких членських внесків в АА не існує. На зустрічах можуть проводитися тільки збирання пожертувань, і кожний дає, скільки може. Зібрані кошти йдуть на оренду приміщення, чай і т. д.
Чи правда, що на зборах АА багато говорять про Бога?
Більшість членів АА вважає, що вони змогли подолати алкоголізм завдяки Силі більш могутній, ніж їх сила волі. Однак кожний розуміє під цією силою щось своє. Одні розуміють під нею Бога, інші - допомогу групових зборів.
Чи можна прийти на зустрічі зі своєю родиною?
Членів родини і близьких друзів можна приводити тільки на відкриті збори.
Що б ви могли порадити новим членам АА?
Ми переконались в тому, що в АА одужують ті, хто: утримується від “першої чарки”; регулярно відвідує збори АА; переймає досвід від тих членів АА, які вже деякий час не п’ють; дотримується принципів, що наведені в Програмі АА.
Як Ви можете знайти АА?
«Анонімних Алкоголіків» можна знайти у будь-якому телефонному довіднику (напр., Навігатор або Жовті сторінки). Львівський сайт АА: www.aa.lviv.ua або пишіть:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Адреса Івано-Франківської групи АА “Єдність”:  м. Івано-Франківськ, вул. Галицька 4, (Їдальня «Карітас»). Зустрічі проводяться кожного понеділка, середи, п’ятниці о 18:00 год.
Телефони для контактів:
066 3402811 -  Віктор;
063 - 1781038 -  Олег.

P.S! До речі, в такому самому за кількістю населення як Івано-Франківськ польському місті Бєлско Бяле діють 46 груп АА. Папа Римський Іван Павло ІІ назвав програму “12 кроків” “найдуховнішою програмою”, заохотив духовенство та вірних до більшого ознайомлення із цією програмою, щоб впроваджувати її  в парафіях. Програма “12 кроків” має релігійний підтекст і на певному етапі приводить людину до Бога.

 

Програма “12 кроків”

1. Ми визнали, що безсилі перед алкоголем, — що наше життя стало неконтрольованим.
2. Повірили, що Сила, могутніша за нас, може повернути нас до здоров’я.
3. Вирішили передати свою волю і життя під опіку Бога, як ми Його розуміємо.
4. Провели дослідження і безстрашну моральну оцінку своєї поведінки.
5. Визнали перед Богом, перед собою та іншою людиною справжню природу своїх помилок.
6. Були цілком готовими, щоб Бог усунув всі ці вади характеру.
7. Покірно попросили Його усунути наші недоліки.
8. Склали перелік усіх людей, яких ми образили, і виразили готовність відшкодувати завдані збитки.
9. Там, де це було можливо, відшкодували завдані збитки, за винятком тих випадків, коли це могло образити їх, або інших людей.
10. Продовжували здійснювати особисту оцінку, і коли помилялися, то швидко визнавали це.
11. Прагнули, через молитву і медитацію, покращити свій особистий контакт з Богом, як ми Його розуміємо, молячись лише за те, щоб дізнатися  Його волю щодо нас і бути здатними виконати її.
12. Отримавши духовне пробудження в результаті виконання цих Кроків, ми намагалися донести цю звістку до алкоголіків, які ще страждають і втілити ці принципи у всіх своїх справах.

 

Чи є гріхом підсипати чоловікові лікарство від алкоголю?

Запитання, очевидно, дає жінка, котра хоче вплинути на залежну поведінку свого чоловіка. Мабуть, не варта було б звертати увагу на гріховність чи не гріховність, але радше застановитися наскільки дія лікарств може бути ефективною?
На даний момент медична наука виразно говорить про те, що лікарств від алкоголізму немає! Рекламовані і поширювані препарати мають тільки симптоматичну дію, можуть вплинути на покращення певних психічних реакцій алкоголіка. Це є в основному препарати із фармакологічної групи, діючою речовиною котрої являється дізульфірам. Крім основної дії ці препарати мають широкий спектр протипоказань і побічних дій. Препарати потрібно вживати тільки після скрупульозних попередніх аналізів, під строгим лікарським наглядом. Тому всякого роду «підсипання» можуть не лише не допомогти, але часто – нашкодити.
В кожному випадку, жодне із лікарств – чи це медичні препарати, чи це будуть ліки із народної медицини, не торкають суті проблеми алкоголізму. Справа в тому, що алкоголізм – це складне захворювання, що супроводжується ускладненнями психічного здоров’я, що в свою чергу провокує зміну соціальної поведінки, вводить в духовно-психологічну кризу. Те, що потребує алкоголік, наркоман чи будь-який інший залежний, це перш за все – психологічна і духовна допомога. І якщо до духовності треба дозріти, то за психологічною допомогою залежний може звертатися без особливих особистих перешкод щодо цього.
Єдиною визнаною у всьому світі психологічно-психотерапевтичною методою оздоровлення є програма “12 кроків”. Це є програма, що була застосована перший раз в З’єдинених Штатах Америки в 1935 р. у середовищі груп АА. Пізніше ця програма була визнана офіційною медициною Америки та Європи та стала в основі усієї відвикової психотерапії. В Україні програма “12 кроків” поки що офіційно не визнається. Тому можна порадити усім зацікавленим звертатися в осередки АА.  Програма “12 кроків” є частиною пізнавчо-поведінкової психотерапії. По своєму змісту вона є дуже близькою до Євангелії і справляє позитивну психотерапевтичну дію по знаменитому євангельському принципу: “Пізнайте правду і правда визволить вас” (Ів. 8, 32).

 

інтерв'ю

"Головне - безмежне бажання тверезого життя"

Розмова з членом АА.

- Розкажіть про себе, як Ви прийшли до АА, який ваш досвід тверезості?
- Я в АА знаходжуся з липня 2004 року. Я давно мав проблеми з алкоголем і я їх визнав. В 1997 році я закодувався, втримався три роки, від тоді чотири роки я думав, що можна тихенько по чуть-чуть вживати. Але ця хвороба принижує, тому більше ніколи не можна собі дозволяти вживати спиртні напої. Якщо ти визнаєш, що в тебе існує ця проблема, і що вона заважає тобі жити, значить треба приймати рішення: або ти п’єш і вмираєш, підкоряючись цій хворобі, або не п’єш і живеш. Ця хвороба дуже тяжка, але дуже легко лікується: треба тільки не пити, і це є лише одна умова.
- Тобто треба зробити радикальне рішення?
- Ну, а як інакше? Треба ще до того як приходити сюди в АА, визначити, що в тебе є ця проблема. Існують матеріали про біографію нашого засновника Біла Вілсона.  Його історію можна практично до 99% відтворити на кожному. Тут є принципи, по яких і складалася ця програма “12 кроків”.
- Розкажіть коротко про заснування та історію групи АА в м. Івано-Франківськ.
- Наша група в Івано-Франківську називається «Єдність». В 2010 році в грудні місяці ми святкували свою 8-му річницю. Вона була заснована за участю тодішнього отця-мітрата Миколи Сімкайла, світської влади, груп, які приїхали із Одеси та інших міст.
- Яка управа АА?
- Є Секретар, який обирається на один рік
- Як давно Рух АА почав діяти в Україні, адже у світі він відомий, мабуть, ще давніше?
- В 1935 р. вийшла книга Анонімних алкоголіків і поширилася в Сполучених Штатах Америки. Тому вважається роком заснування 1935. А в Україні цей рух з 1989 року. Перші групи були створені в Луцьку, Києві, Одесі і розширились по всій території України.
- Яка методика чи то особливість спільнот АА у подоланні згубної звички?
- Справа в тому, що оздоровчий процес людини в АА проходить серед тих людей, які самі себе визнають алкоголіками. Принцип полягає в тому, щоб поділитися своїм щоденним досвідом тверезого життя, розповісти, що кожен робить для того, аби не підняти сьогодні першу чарку. Ми не маємо штату, якихось підрозділів.
- Проглядається рівність між тими,  які щойно прийшли, та тими, які вже давно в АА?
- В нас є абсолютно демократично, всі є рівні між собою. Єдине, що з більшою повагою відносяться до тих людей, які мають довший термін тверезості. Ми говоримо, що між людиною, яка п’є і людиною, яка не п’є, різниця в одну чарку, і все.
- Відомо, що анонімність є духовною основою членів спільнот АА. Також особливістю груп є нерозрекламованість. Чи не є це гальмом для поповнення рядів груп АА?
- В наших традиціях (в АА окрім “12 кроків” є “12 традицій”) одинадцята традиція говорить: «Наша політика суспільних відносин ґрунтується на привертанні, а не на рекламі, нам потрібно зберігати особисту анонімність у спілкуванні із ЗМІ». Тобто я не маю права говорити від імені АА, я можу говорити від імені себе самого. Наприклад, мені Олегу, не називаючи прізвища, програма “12 кроків” допомагає тверезо жити уже шість з половиною років. В нас є друкований орган – це є журнал «Джерело».
- Як би ви бачили роль духовенства у сприянні поширення інформації про АА, як священики могли би допомогти? Чи запрошують священиків на збори?
- Дуже велику роль! Священики можуть  в своїх проповідях розказувати про АА, про хворобу алкоголізму. Ми ділимося з ними матеріалами. У нас кожного першого понеділка проводяться відкриті зібрання, на які запрошуємо священиків, а коли є конференція, то запрошуємо і вище духовенство, були також семінаристи. Я розумію, що священик не буде займатися АА, але якщо він буде знати, що існує такий Рух, то він може близьким до узалежненених осіб підказати, що навпроти Катедри в понеділок, середу і п’ятницю о 18:00 год. ми збираємося. До того ж, ми маємо благословення церковне, найвищого ієрарха Папи Івана Павла ІІ.
- Знаю, що в “12 кроках” АА йдеться про допомогу могутньої Сили, але кожен може розуміти її по своєму. Прокоментуйте будь-ласка.
- Греко-католики Вищу силу розуміють у своєму значенні, інші – по-своєму. Ми є інтернаціональні, ми за межами конфесій. А зв’язок з Церквою полягає в тому, що 90% груп, створені при церквах, тобто церква надає приміщення, благословляє на такі справи, головно духовно нас підтримує. Папа Іван Павло ІІ назвав програму АА найдуховнішою програмою ХХ ст. Він це сам говорив при житті. А після візиту патріарха Кіріла в Київ до нас приходили люди православного віровизнання і приносили матеріали, що їм також радять, рекомендують входити в контакт з групами АА, при церквах створювати можливості для зборів груп АА. Тобто духовенство може брати найбільшу і найефективнішу участь.
- Що би Ви сказав тим, котрі б хотіли перестати пити?
- В першу чергу треба розібратися з собою. Алкоголізм – це хвороба індивідуальна і лікується вона тільки індивідуально. Треба зрозуміти, що твоя тверезість потрібна не для жінки, дітей, а в першу чергу для тебе. Якщо тобі це потрібно, якщо ти прийшов до висновку, що тобі алкоголь просто заважає, тоді ми поможемо. Недавно до нас прийшла жіночка з чоловіком і каже, що я вам даю свого чоловіка, бо він алкоголік. Було видно, що вона його помила, покупала, прибрала. Я кажу: “добре жіночко, ви свою роль проводаря зробили, тепер задамо питання вашому чоловіку: Ви вважаєте себе алкоголіком, у вас є проблеми з алкоголем, вам заважає алкоголь жити?” А він каже “ні” та виправдовується. Я кажу: “шановний, про що ми будемо з вами говорити; тут ніхто не буде прив’язувати, є принцип добровільності і безмежного бажання почати тверезе життя”. В мене це бажання тримається 6,5 років, є тут люди уже по 8 років, є новачки, є три місяці, різні. Зміст в тому, щоб приходити сюди не тільки тоді коли тобі погано, а й тоді, коли добре, щоб допомогти іншим, тим які не довго в АА. Хотілося би попросити, щоб також приходили жінки.
- Мабуть в деякій мірі жіночий алкоголізм є тяжчий?
- Всім важко, просто вони мають деяку специфіку, ми знаємо про це. Спочатку треба хоча б місяць ходити, сидіти і набиратися інформації. В нас невеличка група. Кожен член АА – це моя частинка серця і дуже боляче, коли ми роками витягуємо людей, а вони зриваються.
- Чи є ще в інших містах нашої єпархії групи АА?
- Ні, немає, але якщо б священики нас підтримали, то можна було б організувати більше груп. Найближчий сусід – в Дрогобичі реабілітаційний центр «Назарет».

Розмову вів Ігор Ліпчанський

Кожного вівторка в м. Івано-Франківськ по вул. Медична, 3 А
в Богослужбовій каплиці Трьох Святителів:
- Молитви за зцілення від недуг п’янства, наркоманії, куріння та інших узалежнень: Акафіст перед образом Пресвятої Богородиці Невпиваюча Чаша, Акафіст перед мощами св. Боніфатія, благословення мощами.
Початок о 18:00 год.
Дістатись можна з вокзалу на Онкодиспансер до передостанньої зупинки. Конт. тел. 050 532 46 27


Матеріали до номеру використано із львівського сайту АА: www.aa.lviv.ua та інших джерел.

Видає: Центр капеланського душпастирства,
Івано-Франківська єпархія УГКЦ.

Головний редактор - прот. Василь (Рак).
Редактор - Ігор Ліпчанський

Наша адреса:
м.Івано-Франківськ, вул. Гарбарська, 20; тел. 77-43-99; e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  
Для пожертв: “На Дар Божий” р/р. 260035205 МФО 336462 АППБ Аваль м. Івано-Франківськ Код ЄДРПОУ 26264145