Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

 Відбулась Всеукраїнська проща до Страдча, що на Львівщині26 червня відбулася Всеукраїнська проща до Страдча, що на Львівщині, яка цього року збіглася із кількома важливими подіями в житті Церкви.

Насамперед, 15 років тому святий Папа Іван Павло II відвідав Львів і проголосив блаженними 28 осіб. Крім цього, у цю неділю УГКЦ святкує День мирянина і молиться до блаженного мученика Володимира Прийми, покровителя мирян. Його, як відомо, саме 26 червня 1941 року разом із о. Миколою Конрадом замордували в лісі енкаведисти, коли ті йшли сповідати хвору жінку. А ще в першу неділю по Зісланні Святого Духа Церква вшановує всіх святих.

Перед Богослужінням Отця і Главу Церкви зустрічали сім’ї, яким Бог дарував батьківство через молитви до Страдецької Божої Матері. Одна мати, вітаючи Предстоятеля Церкви, розповіла, що лікарі не давали сподівань на материнство: «Ми заносили наші молитви до Матері Божої Нерушимої Стіни за посередництвом блаженних новомучеників УГКЦ о. Миколи Конрада і дяка Володимира Прийми. Цього дня ми засвідчуємо перед вами, що Господь почув наші молитви і благословив нас дітьми. Просимо вашого благословення, щоб ми були добрими батьками і гідно виховали наших дітей. Благословіть усі українські родини, а особливо ті, які з різних причин ще не мають дітей та не втрачають віри й надії на Господнє милосердя отримати цей великий дар».

Блаженніший Святослав поблагословив батьків і дітей, кажучи: «Вітаю вас із тим великим Божим даром батьківства. Нехай Він вам дає ще багато добрих дарів. Нехай ваші діти ростуть здорові й мудрі, а тато і мама тішаться ними».

На Архиєрейській Божественній Літургії, яку очолив Глава Церкви, із ним співслужили: Митрополит Львівський Ігор, Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василь, Єпарх Сокальсько-Жовківський Михайло, Єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії Йосафат.

Промовляючи проповідницьке слово, очільник Церкви подякував паломникам, що так чисельно прибули на прощу, попри спекотний день, аби бути разом у молитві й спільно славити Бога і випрошувати в Нього благодаті для нашого народу. «Цього року проща до цього святого місця відбувається в особливу неділю. Сьогодні, у першу неділю після Зіслання Святого Духа, Церква вшановує пам'ять усіх святих, які в усі часи, в усіх країнах були свідками Божої святості. Та що означає бути святими?» – запропонував замислитися проповідник. Відбулась Всеукраїнська проща до Страдча, що на Львівщині

За його словами, у Старому Заповіті поняття святості було цілком інакшим: «Між життям вічного Бога і життям людини існувала велика прірва». Зокрема, у Книзі Виходу йдеться про те, що коли Мойсей став благати Бога: «Покажи мені славу Свою!» - Бог відповів: «Ти не зможеш побачити лиця Мого, бо людина не може побачити Мене і жити»...

Ця прірва була подолана Божим Сином Ісусом Христом. Зокрема, апостол Павло навчає, що Христос у собі знищив стіну, яка відмежовувала людину від Бога. «Явлення Божої святості ми отримали тоді, коли Христос помер на хресті. Ми знаємо, що тим знаком було й те, що церковна завіса в церкві роздерлася і враз зникло все те, що відокремлювало святого Бога від грішної людини. Бог своєю святістю увійшов в життя людини. Навіть більше, у Зішесті Святого Духа Бог наповнив людину і зробив її храмом Святого Духа. Таким чином вона стала причасницею Божої святості. І ми сьогодні вшановуємо тих святих людей, які були носіями Його Святого Духа», – наголосив Блаженніший Святослав у проповіді.

На думку проповідника, найповнішим об’явленням Божої святості є Боже милосердя. Тому святою вважається людина, сповнена Божественною любов’ю, яка своїм життям поширює Господні любов і милосердя до всіх, які її оточують. «Отці Другого Ватиканського Собору окреслювали загальне покликання християн як покликання до святості. Бути святим – це наше найважливіше Боже завдання. Але це не означає, що ми повинні лише розвивати свої людські прикмети досконалості. Бути святим – означає виявляти в сучасному світі Божу святість в особистому житті», – додав він.

Пригадуючи візит святого Папи 15 років тому до України, Глава Церкви додав: «Ми, згадуючи нині особу Папи, пригадаймо його слова: "Бути святим – можливо для кожного з нас". Навіть у сучасному світі, коли люди заперечують можливість бути святими, можна жити в повноті святості Божої любові. Не бійтеся бути святими, бо тільки тоді ми зможемо виконати всі інші життєві завдання, які стоять перед нами в наш час. Тоді ми збережемо гідність і святість, непорушність кордонів нашої Батьківщини і переможемо ворога, який попри всякі Божі й людські закони, є противником усього святого».

 Відбулась Всеукраїнська проща до Страдча, що на ЛьвівщиніНа його думку, проголошені Папою новомученики Церкви є не тільки «нашими заступниками і молільниками, а вони ніби надають святість нашому земному духовному життю, бо показують, що наше земне паломництво є тільки миттю порівняно з вічністю». Ми всі прямуємо до кінця нашого земного життя, і щоб цей кінець був вінцем вічної слави, ми повинні йти їхніми слідами. Бо вони вказують нам дорогу до святості, до Бога, до правди і життя.

Наприкінці Митрополит Ігор привітав Главу Церкви із 22-ю річницею ієрейських свячень, які він отримав із рук Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського. «Нехай Бог благословить вас рясними духовними дарами і здоров’ям», – побажав Митрополит.

На завершення командир 80-ї окремої десантно-штурмової бригади нагородив о. Івана Колтуна, настоятеля храму Успення Пресвятої Богородиці в с. Страдч, і двох волонтерів із Чикаго (США) нагрудними знаками – відзнакою командира згаданої бригади за внесок у підвищення обороноздатності і покращення матеріальної бази цієї частини.

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Департамент інформації УГКЦ.