Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У Золочеві молитвою вшанували пам’ять загиблих на Чорнобильській АЕС26 квітня у 31 річницю аварії на ЧАЕС представники Золочівської районної організації «Союз Чорнобиль Україна» у Воскресенській церкві м. Золочів молитвою вшанували всіх, хто постраждав внаслідок катастрофи.

Після цього біля пам’ятного знаку “Героям і жертвам Чорнобиля” у Львові відбулись урочисті заходи з нагоди вшанування річниці Чорнобильської катастрофи за участю представників влади та громадськості. Зокрема відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку. Священики відслужили панахиду. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Довідка:

Чорнобильська катастрофа — техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.У Золочеві молитвою вшанували пам’ять загиблих на Чорнобильській АЕС

Ґрінпіс і міжнародна організація «Лікарі проти ядерної війни» стверджують, що в результаті аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч чоловік, в Європі зафіксовано 10 000 випадків вроджених патологій в новонароджених, 10 000 випадків раку щитоподібної залози і очікується ще 50 тисяч. За даними організації Союз «Чорнобиль», з 600 000 ліквідаторів 10% померло і 165 000 стало інвалідами.

Число постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно. Окрім загиблих працівників АЕС і пожежників, до них слід віднести хворих військовослужбовців і цивільних осіб, що брали участь в ліквідації наслідків аварії, і мешканців районів, що піддалися радіоактивному забрудненню. Визначення того, яка частина захворювань з’явилася наслідком аварії — вельми складне завдання для медицини і статистики. Вважається, що більша частина смертельних випадків, пов’язаних з дією радіації, була або буде викликана онкологічними захворюваннями.