Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Суд віддав УПЦ МП будівлю дитячого садка в Івано-Франківську Рік тому церква Московського патріархату навіть просила у президента Порошенка захисту від франківської влади, котра хотіла повернути садок у власність громади

Верховний суд України залишив Українській православній церкві Московського патріархату будівлю дитячого садка в Івано-Франківську. Про це повідомляє прес-служба місцевої єпархії УПЦ МП.

Верховний суд України дійшов до висновку, що заява Івано-Франківської міської ради щодо земельної ділянки та приміщення православної церкви Московського патріархату по вулиці Чорновола, 6, де влада хотіла облаштувати дитячий садок, є необґрунтованою. Нині за цією адресою розташований Спасо-Преображенський храм УПЦ МП.

«Таким чином, поставлено крапку в багатомісячному судовому процесі, розпочатому за ініціативою виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Судова гілка влади вкотре стала на сторону закону і підтвердила право православної громади міста на богослужіння у Спасо-Преображенському храмі м. Івано-Франківська», – пише прес-служба.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, вже кілька років влада обласного центру не могла поділити з єпархією УПЦ МП земельну ділянку та будівлю колишнього дитячого садка по вулиці Чорновола, 6.

Земельну ділянку та приміщення колишнього дитячого садка єпархія орендує ще з 2006 року. В будівлі новий власник облаштував молитовний будинок та канцелярію. Згідно із договором, дія оренди мала припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Проте будівництво досі не розпочате.

Натомість, Івано-Франківськ в цей час ще й надав єпархії УПЦ МП окрему ділянку для будівництво церкви по вул. Довженка,2. Але і після її спорудження православні приміщення дитячого садка не звільнили.

У листопаді 2016 року церква Московського патріархату навіть просила у президента Порошенка захисту від франківської влади. Після цього мер Руслан Марцінків повідомляв, що міська рада відсудила приміщення – і садок таки буде.

Однак згодом Вищий господарський суд України підтримав позицію УПЦ Московського патріархату і задовольнив касаційну скаргу Івано-Франківської єпархії УПЦ. Потім справа дійшла до Верховного суду.

До слова, попередній міський голова Віктор Анушкевичус уже робив спроби повернути це приміщення до комунальної власності для відновлення там дитсадка. Однак служителі церкви відмовилися його покидати, а Анушкевичусу, за його словами, навіть погрожували анафемою.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на zaxidnet.