Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

В УКУ християни і мусульмани обговорювали сучасні виклики в сфері сімейних цінностей.(ФОТО)Образ жінки і чоловіка у Корані та Святому Письмі, природа подружжя та сучасні виклики в сфері сімейних цінностей – такі теми обговорювали науковці та духівники християнства та ісламу під час І Міжрелігійного симпозіуму «Подружжя як союз чоловіка та жінки у християнській та ісламській традиціях», який відбувся 29 вересня в УКУ.

За словами о. ректора Богдана Праха, все частіше ми стикаємося із реальністю, зокрема із зародженням нових антисімейних ідеологій, які під прикриттям захисту свободи та статевості людини сприяють викривленню її правдивого образу, намагаються заперечити її величне покликання, знищити те привілейоване місце, де все це культивується, тобто сім’ю: «Тому ми, як християни і, як спільнота УКУ, розпочинаємо низку заходів для створення нашого святого обов’язку та запрошуємо до співпраці представників інших релігій, які готові стати на захист природнього устрою подружжя та базових цінностей сім’ї. Сьогодні цими союзниками є наші брати-мусульмани, в релігійному вченні яких, подружжя та сім’я посідають особливе місце і яким не байдужа доля цього світу».

 

Він зазначив, що завданням даного симпозіуму в жодному разі не є творення апологетичних дискусій, чи вишукування якогось нового синкретизму, а взаємний обмін думками з метою кращого пізнання задуму нашого Творця стосовно інституту подружжя, для зміцнення його цінностей.

«Насправді, в Україні, збереження подружнього життя ще не є надто гострою проблемою, як, наприклад, у Європі та в інших країнах. Однак, я погоджуюсь зі словами пана ректора, що в цій ситуації мусить бути повне порозуміння християн та мусульман. І ми повинні бути союзниками у захисті родинних стосунків, подружжя. Тому нам дуже приємно, що ви запросили декілька спікерів від мусульманської спільноти України і ми маємо надію на подальший плідний діалог між християнами та мусульманами в Україні», – зазначив муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», Шейх Саїд Ісмагілов.В УКУ християни і мусульмани обговорювали сучасні виклики в сфері сімейних цінностей.(ФОТО)

В рамках симпозіуму доповідачі та експерти наголошували на важливій ролі чоловіка та жінки у творенні подружжя. Докторант Папського Григоріанського університету (Італія) Марія Хома говорила про образ жінки в Старому Завіті та зауважила, що ці старозавітні біблійні образи – це парадигми, які залишаються актуальними і в наш час. Образ Марії в Корані докладно представив у своїй доповіді Роман Назаренко, докторант Тілбурзького університету (Нідерланди). Він зазначив, що цей образ демонструє нам роль жінки-матері, як продовжувачку людського роду, яка присутня в ісламі. Тетяна Євлоєва, працівниця всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраїд» розповіла більше про стереотипне мислення українців щодо жінки-мусульманки.

Про образ чоловіка, як глави та батька християнської родини, говорив о. д-р Петро Терлецький, викладач кафедри біблійних наук УКУ, який наголосив на сутності чоловічності: «Чоловік як голова жінки – це не той, хто панує над нею, а той, хто дає початок. Живучи в тому образі, наслідуючи Христа, ми справді розкриваємо правдиву сутність чоловічності, яка є наяву в Божому образі».

В традиційній мусульманській сім’ї чоловік грає керівну роль, тому що від нього початок і за ним останнє слово, а не тому, що він перевершує жінку, зауважив керівник відділу зв’язків з громадськістю Духовного управління мусульман України «Умма» Олег Гузік.

«Тобто, сім’я – це певного роду маленьке суспільство, в якому має бути керівник. Всевишній приписує цю роль чоловікові – бути головою, керівником. Можливо тому, що його фізіологія відповідає цій функції. Однак це не значить, що відносини між чоловіком і жінкою – це як відносини між керівником і підлеглою», – пояснив він.

Отець д-р Богдан Тимчишин, голова Комісії УГКЦ у справах родини, звернув увагу на те, що сьогодні підміняють поняття шлюбу, нав’язати нове визначення того, що шлюб – це партнерство двох осіб, тобто розуміння, що це може бути чоловік і чоловік, чи жінка і жінка: «Я закликаю вас правильно застосовувати термінологію. Якщо ми будемо використовувати таке поняття як одностатевий шлюб – це означає, що ми автоматично надаємо йому розуміння того, що шлюб – це не тільки союз чоловіка і жінки, але це є союз іншого. Тому відшукаймо термінологію, яка буде це окреслювати… Бо коли я чую шлюб – то це щось святе, те, що дає Бог в різновидності чоловіка і жінки…».

Нагадаємо, що організаторами симпозіуму є Інститут родини та подружнього життя УКУ спільно з Центром міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас». Це перший захід, який цього року проводили в рамках серії міжрелігійних симпозіумів «Сімейні цінності перед викликами секулярного світу». У майбутньому команда Інституту планує організовувати такі заходи з представниками різних релігій кожного семестру.

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на прес-службу УКУ.