Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Заява консисторії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ

 Про порядок виходу клириків і парафій поза канонічні межі Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви

У зв’язку з появою на інформаційних ресурсах Львівської єпархії УАПЦ повідомлень про перехід Київського деканату Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ під юрисдикцію митрополита Львівського Макарія консисторія Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ має пояснити:

1. Після відмови митрополита Мефодія (Кудрякова) виконувати ухвали Помісного собору УАПЦ до складу Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ протягом 2002-2014 рр. увійшла низка парафій УАПЦ з канонічної території Київської, Черкаської, Таврійської єпархій УАПЦ. Щоразу приєднання парафії здійснювалося на підставі протоколу парафіяльних зборів і надісланого клопотання. Окремо розглядалися прохання священнослужителів про включення їх до клиру Харківсько-Полтавської єпархії.

2. Через зростання числа парафій з-поза канонічних меж Харківсько-Полтавської єпархії було утворено Київський і Таврійський деканати, які не є самостійними релігійними об’єднаннями й не мають ані канонічних, ні юридичних повноважень на власну адміністративну діяльність, в тому числі на зміну церковної юрисдикції.

3. У зв’язку зі смертю митрополита Мефодія (Кудрякова) й неприйняттям частиною духовенства ухвал 25-го єпархіяльного собору Харківсько-Полтавської єпархії окремі священнослужителі висловили намір залишити Харківсько-Полтавську єпархію та приєднатися до інших церковних структур.

4. Згідно з церковним правом і чинним законодавством для виходу зі складу Харківсько-Полтавської єпархії кожна парафія повинна провести загальні збори, прийняти відповідне рішення й оформити його протоколом. Після цього витяг із протоколу й прохання до єпархіяльного архиєрея про вихід зі складу єпархії направляється до єпархіяльної консисторії за адресою: Полтавський шлях 44, Харків 61052. На підставі прохання парафії видається архиєрейський указ, що виводить парафію поза склад Харківсько-Полтавської єпархії.      

5. Незалежно від цього священнослужитель, котрий хоче залишити клир Харківсько-Полтавської єпархії, звертається з особистим проханням про це до єпархіяльного архиєрея. Він одержує відпускну грамоту, а його особова справа направляється до нового місця служіння у відповідь на запит єпархіяльного архиєрея.

Консисторія Харківсько-Полтавської єпархії не має наміру чинити жодних перешкод для переходу клириків і мирян до більш близьких їм центрів церковної юрисдикції. Але вона вимагає здійснювати ці переходи спокійно, гідно, у відповідності до православних канонів і чинного законодавства України. В свою чергу при майбутньому прийнятті до складу Харківсько-Полтавської єпархії нових громад консисторія неухильно дотримуватиметься тих самих засад.

Харків

12 (25) квітня р. Б. 2015


 Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на оф.сайт ХПЄ УАПЦ(о)..