Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Через процес злиття УАПЦ з УПЦ КП чиновники не продовжують оренду Андріївської церкви у КиєвіУкраїнська автокефальна православна церква (УАПЦ) може залишитися без кафедрального собору. Міністерство культури України досі не продовжило з Українською автокефальною православною церквою договір про спільне користування будівлею Андріївської церкви в Києві, термін якого закінчився в березні 2015 року. 

По суті, йдеться про те, що сьогодні УАПЦ веде службу в соборі без будь-якого правового статусу та гарантій надання такого статусу найближчим часом.

Як стало відомим від джерела в керівництві УАПЦ, представники церкви вже тривалий час добиваються пролонгації на кілька років договору про спільне використання храму з українською владою. При цьому отримують відмови і пропозицію продовжити договір не більше, ніж на півроку, без гарантій його подальшого переукладення. Зі слів священнослужителів, "не для протоколу" чиновники зізнаються, що не впевнені в необхідності продовження такого договору через розпочатий процес злиття УАПЦ з УПЦ Київського патріархату,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на "Українські новини". 

Андріївська церква міста Києва (побудована в 1754 році за проектом архітектора Франческо Бартоломео Растреллі) є Кафедральним Собором Святого Апостола Андрія Первозванного УАПЦ з 9 серпня 2001 року, коли за Постановою КМУ №1005 патріархія УАПЦ змогла проводити в цьому храмі щоденні богослужіння.

У травні 2008 року з'явилися повідомлення про прийняте рішення Президента України В. Ющенка про передачу Андріївської церкви з балансу Національного заповідника "Софія Київська" Українській автокефальній православній церкві, однак відповідний Указ так і не був опублікований.

Наразі Андріївська церква перебуває на балансі Національного заповідника "Софія Київська", а УАПЦ має право користування як діючою церквою за договором про спільне безоплатне використання.