Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Карітас України реалізовує всеукраїнський проект з активізації соціального служіння у парафіях УГКЦТрирічний проект «Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі в житті громад на місцевому рівні»стартував восени 2017 року. Він має на меті активізувати соціальне служіння в українських греко-католицьких парафіях через навчальні програми для парафіян і духовенства, підтримку малих грантових пропозицій та активний медіа-супровід,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на прес-службу Карітас.

Один із компонентів проекту – навчально-практичні «Студії живої парафії». Це модульна програма з адміністрування соціальних проектів для представників парафій, яку втілює «Львівська освітня фундація». Перший модуль «Студій» відбувся 5–8 лютого 2018 року у Брюховичах біля Львова та зібрав понад 40 учасників з цілої України.

У процес підняття рівня соціального служіння залучені єпархіальні, архиєпархіальні та екзархальні центри України. Це Київ, Львів, Стрий, Сокаль і Жовква, Самбір і Дрогобич, Івано-Франківськ, Коломия та Чернівці, Харків, Дніпро, Луцьк, Тернопіль, Бучач, Хмельницький, Одеса. Програму здійснюють місцеві Карітаси та священики, відповідальні за соціальне служіння на своїх теренах – всього 14 єпархіальних команд, в які входять також миряни.

Цього року єпархіальні команди вже розпочали семінари-тренінги в парафіях за посібником з організації соціального служіння «Любов’ю служіть одне одному». Цей посібник «Карітас України» видав минулого року  за підтримки гуманітарної організації Catholic Relief Services (США). Протягом 2018 року навчання відбудеться у 125 парафіях, таку ж кількість буде охоплено і в наступні два роки. Окремі команди вже представили перші результати своїх виїздів.

Зокрема, презентація проекту на початку лютого вже відбулася у Івано-Франківську. Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин) наголосив, що «Господь не зарахує нашого служіння, якщо ми – як Церква і духовенство – не послужимо потребуючим», благословивши команду своєї єпархії та місцеве духовенство на розвиток соціального служіння у кожній парафіяльній громаді архиєпархії.

У цей же час стратегію соціального служіння презентували працівникам Карітасу Київ – цю місію взяв на себе керівник Відділу соціального служіння УГКЦ, віце-президент Карітасу України о. Андрій Нагірняк. Київська архиєпархіальна команда, в яку також входять священики Василь Чудійович і Андрій Боднарук, вже провела перші семінари-тренінги у парафіяльній громаді святих Бориса і Гліба (Київ).

Команда Бучацької єпархії також здійснює перші виїзди на обрані парафії. Натхненні зустрічі відбулася вже у чотирьох парафіяльних громадах. Перші кроки до активізації соціального служіння вже відбулися у парафіях міст Підгайці та Монастириська, а також у селах Швейків і с.Устя Зелене. Всі ці населені пункти знаходяться у Тернопільській області.

На теренах Сокальсько-Жовківської єпархії перша зустріч відбулася у місті Рава-Руська. Відповідальний за соціальне служіння у єпархії та директор Карітасу Жовква о. Степан Макар наголосив, що однією з цілей проекту є те, аби вірні брали активну участь у різних доброчинних і волонтерських заходах у своїй громаді. Будь-яка добра ініціатива – це конкретна відповідь на крик брата чи сестри в біді незалежно від їхньої національності чи віровизнання.

А 9 лютого 2018 року в храмі Успіння Пресвятої Богородиці села Стрілків (Стрийська єпархія) відбулася перша у Стрийській єпархії навчальна зустріч з активізації соціального служіння. На завершення адміністратор парафії о. Зиновій Микласевич подякував єпархіальній команді за візит і зазначив, що разом із парафіянами визначить можливі напрямки соціального служіння та проаналізує наявні потреби в парафії та в громаді.

Команда Луцького екзархату, який охоплює терени Волинської та Рівненської областей, розпочала реалізацію проекту у мальовничому Шацьку. Всього цього року навчання пройдуть миряни з семи парафіяльних громад екзархату, які мешкають у Положеві біля Шацька, Ковелі, Рожищі, Луцьку, Рівному, Здолбунові та Нововолинську.

У Львові команда з активізації соціального служіння у лютому завітала з навчальною метою до волонтерів парафіяльної громади храму Всіх Святих Українського Народу. А перша зустріч в рамках проекту тут відбулася ще 16 січня для парафіяльної громади церкві Введення в храм Пресвятої Богородиці, (Львів-Сихів).

У Коломийській та Чернівецькій єпархіях проект стартував не лише з зустрічей в парафіях, але й з концептуального інтерв’ю о. Сергія Триф’яка, відповідального за соціальне служіння в Коломийській єпархії, для сайту УГКЦ. Зокрема, о. Сергій наголосив, що cоціальне служіння, реалізація своєї віри через милосердну любов – це покликання й обов’язок кожного християнина: як мирянина, так і монаха або монахині, священика і єпископа.

Патронат проекту здійснює Відділ соціального служіння Патріаршої курії УГКЦ. Діяльність відбувається за міжнародної фінансової підтримки, яку надають Renovabis, CRS та CNEWA Canada.