Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У Львові презентували монографію про Василіянський монастир і храм у Вільнюсі4 жовтня у лекторії Українського Католицького Університету було презентовано колективну монографію литовською та українською мовами «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі» («Kultūrų kryžkelė: Vilniaus Švč. Trejybės šventovė ir vienuolynas / At cultural crossroads: The Holy Trinity shrine and monastery in Vilnius»).

У презентації взяли участь: Посол Литовської республіки в Україні п. Марюс Януконіс, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик, ЧСВВ, ігумен василіянського монастиря Святого Йосафата у Вільнюсі о. Вінкентій Пелих, ЧСВВ, отці василіяни та брати-студенти Василіянського інституту, автори монографії, меценати, професори Вільнюського та Українського Католицького університетів, представники академічного середовища та всі ті, які спричинилися до появи праці про Василіянський монастир та храм у Вільнюсі. Модерували захід професор Вільнюського університету д-р Альфредас Бумблаускаст і д-р Ігор Скочиляс, проректор з наукової роботи УКУ.

На початку зі словами вдячності та привітання виступив ректор УКУ о. Богдан Прах. Зі свого боку посол Литовської республіки п. Марюс Януконіс, говорячи про спільний литовсько-український проект презентованої монографії, підкреслив добрі стосунки між двома країнами, а продовживши розмову про василіянський храм у Вільнюсі, він зазначив, що «це є місце, де зараз знаходять духовну підтримку греко-католики Литви». Протоігумен о. Йоан зауважив, що монографія про Василіянську обитель «відкриває славні сторінки історії між литовським і українським народами». Він подякував всім авторам за історію, яку вони уприсутнюють на сторінках цієї книги.

Із Литовської сторони виступив також декан історичного факультету Вільнюського університету д-р Рімвідас Петраускас, який вказував на основну ідею написання такої монографії: «Через цей храм ми хотіли розповісти про східне християнство і його місце в історії». Ще однією метою створення книги стало бажання повернути Литві її унійну спадщину.

Слова подяки лунали для меценатів та людей доброї волі, які спричинились до появи книги. Після всіх доповідачів виступили автори монографії з української сторони. Загалом, мозаїку цієї книги створювало дев’ятнадцять авторів, з яких десять – з України. Крім того, модератори події представили українську і литовську перспективу цього проекту.

А на завершення зі словом виступив ігумен Василіянського монастиря св. Йосафата у Вільнюсі о. Вінкентій Пелих, ЧСВВ, який подякував усім присутнім та висловив надію, що монастир і храм у Вільнюсі будуть продовжувати добру традицію своїх попередників.

 

 Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на  Прес-службу osbm.in.ua