Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Експерт: Останні зміни в Статуті Руської православної церкви, що стосуються Української православної церкви, створять лише нові проблеми для УПЦ МП.

Таку думку висловив заступник директора науково-дослідного Інституту українознавства Міністерства освіти України, історик церкви Арсен Зінченко ,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на "Обозреватель" .

"Нічого позитивного з боку Російської церкви не можна очікувати в принципі. Це імперська церква, структура, призначена для того щоб тримати Україну в руках. Сподіватися на якісь дари від Москви не доводиться", - запевнив він.

 
На думку Зінченка, нововведення є "різновидом втручання Російської церкви в українські церковні справи", а їхня реалізація на практиці "викличе нові проблеми".

Експерт також зауважив: "По суті, нинішня УПЦ Московського патріархату має менше прерогатив, ніж православна церква в Японії, яка теж відноситься до Московського патріархату. Вона має дійсно широку автономію, як і інші зарубіжні церкви".

"Думаю, що духовенству УПЦ треба рішуче йти на зближення з Київським патріархатом і поривати з Москвою. Всі розмови навколо автономії і решти не мають ніякого значення. Все залежить від духовенства, від ієрархів, від того, наскільки вони будуть рішуче діяти і відстоювати свої права", - підкреслив історик.

Як повідомлялось, під час Архієрейського собору Російської православної церкви, що проходить в Москві, РПЦ вперше офіційно визнала незалежний статус Української церкви Московського патріархату, прописавши в своєму статуті, що центр її управління знаходиться в Києві.