Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Віктор Єленський: кремль вважає На сьогоднішній день Кремль вважає "церковний фронт" одним з найважливіших у війні проти України. Таку думку висловив президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський,- повідомляє Християнськи портал КІРІОС з посиланням на "Обозреватель" .

Коментуючи останню заяву глави російського МЗС, який зажадав від європейських структур негайної реакції на "утиски Української православної церкви", нардеп сказав: "Для них це дуже важливий інструмент дискредитації України. Так званий церковний фронт давно вважається одним з головних. Робляться спроби дискредитації держави, політики в сфері релігії, церкви, прав віруючих буквально на рівному місці".

"В Україні неможливо знайти людину, яку б гнобили через те, що вона, наприклад, говорить російською, і тому вони вирішили використовувати по повній програмі те, що вони називають православним фактором. Для цього дуже давно з Москви пролунав заклик збирати найменші факти нібито порушення прав православних, навіть якщо йдеться про конфлікт на побутовому рівні", - продовжив Єленський.

У цьому контексті він нагадав про події в селі Катеринівка Тернопільської області, "де так звані паломники, привезені на автобусі, били віруючих цієї парафії". "Але в Кремлі все одно розповідають, що "розкольники" захопили храм, хоча зрозуміло, що "розкольники" ж не зістрибнули з парашутом - це місцеві жителі, які не хочуть бути в складі Московського патріархату".

У той же час нардеп підкреслив: "Якщо ми подивимося ситуацію з УПЦ МП, то вона отримує абсолютно всі пільги, які отримують релігійні організації України, вона користується всіма позитивними змінами, які були здійснені протягом останніх трьох років. Вони отримали від "хунти" , яку проклинають, землю, і отримують її досі. Деякі священики нагороджуються урядовими нагородами, вони беруть участь в протокольних заходах та інше. Тобто знайти факти утиску вкрай складно".

Нагадаємо, 25 січня стало відомо про те, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що "триває потурання захоплення храмів канонічної Української православної церкви, насильство щодо її кліру і віруючих" і закликав європейські структури негайно відреагувати на ці "протиправні дії".