Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Митрополит ВолодимирГлава Української Православної Церкви (Московський Патріархат) митрополит Володимир, який перебуває в лікарні, вперше за останні тижні втрутився в кризову ситуацію, що склалася після резонансного засідання Священного Синоду УПЦ від 26 січня. Митрополит Володимир оприлюднив своє Звернення до учасників зборів Київської єпархії, в якому дезавуював рішення Синоду про призначення настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя) тимчасовим керуючим Київською єпархією і повідомив, що він, Предстоятель УПЦ, продовжує керувати цією єпархією.

Нагадаємо, що рішення Синоду про призначення владики Павла тимчасово керуючим столичною єпархією УПЦ відбулося без санкції глави УПЦ і фактично усувало його від влади в єпархії "на період хвороби". Як бачимо, це рішення Синоду глава УПЦ оскаржив, незважаючи на схвалення цього рішення Синоду УПЦ Патріархом Кирилом.

Далі християнський портал КІРІОС наводить повний текст цього його офіційного Звернення.

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ПАВЛУ,
МИТРОПОЛИТУ ВИШГОРОДСЬКОМУ І ЧОРНОБИЛЬСЬКОМУ,
НАМІСНИКУ СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ,
ВІКАРІЮ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ

УЧАСНИКАМ ЄПАРХІАЛЬНИХ ЗБОРІВ
КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

Ваші Високопреосвященства, Преосвященства, 
шановні Отці, Настоятелі та Настоятельки монастирів,
Учасники єпархіальних зборів Київської єпархії!

Сердечно вітаю всіх з Днем пам’яті священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького, мого попередника на древній Київській кафедрі, який першим своєю кров’ю засвідчив вірність Христу та Його Церкві в буремні роки безбожницького свавілля.

Нелегкий час переживає наша Свята Церква і нині. Терзаєма зовнішніми чинниками нинішнього секулярного світу, її терзають і внутрішні розколи та розбрат, які сіє поміж вірних «князь віку цього». Нажаль, до всіх цих незгод додаються і внутрішні чвари, котрі ніяким чином не сприяють цілям і меті, котрі перед нами, священнослужителями, ставить Господь наш Іісус Христос: сіль перестає бути солоною, мамона випереджає Господа, двері в двір овчий часто зачинені, а виноградарі ділять чужий врожай. 

Сердечно дякую усім вам за щиросердечні молитви про наше здоров’я. Нажаль, тяжкий недуг спіткав нас декілька місяців тому і я увійшов у той період життя, який Псалмоспівець називає «труд і болезнь». Постійно відчуваю вашу молитовну підтримку, завдяки якій Господь підводить мене від «одра болезни».

Проте життя продовжується. Рішенням Священного Синоду від 26 січня 2012 року на час нашої хвороби тимчасово керуючим Київською єпархією призначено митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла. Дякую Священному Синоду за надану нам допомогу в управлінні Київською єпархією. Залишаю за собою право бути керуючим архієреєм Київської кафедри.

Свого часу, з нашого подання, рішенням Священного Синоду Київську єпархію було розділено на вікаріатства на чолі з нашими вікарними єпископами. Як показала практика, такий стиль управління виявився ефективним і таким, що нас задовольняє. Не дивлячись на нашу часту відсутність в минулому, пов’язану з архіпастирськими візитами, в єпархіальному житті не виникало проблем, з якими не міг би впоратися створений нами апарат управління єпархією. Сподіваюся на те, що так буде і в майбутньому.

Як Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви і керуючий Київською єпархією, на час моєї недуги благословляю преосвященному Павлу, митрополиту Вишгородському та Чорнобильському, бути старшим вікарієм міста Києва та Київської єпархії. Рішення по Київській єпархії приймати колегіально з очільниками вікаріатств, подаючи на наше затвердження та підпис. Канцелярії Київської митрополії звершувати свої функції в звичному режимі. Кореспонденцію та документи для ознайомлення та затвердження передавати через нашого особистого секретаря.

Прикликаю на вас Боже благословення, прошу святих молитв і про одне молю у Бога: Браття, нехай буде мир поміж вами і чужим для вас буде розбрат. Обов’язки свої виконуйте чесно, пам’ятаючи слова Христові: Хто хоче серед вас бути першим, хай буде вам слугою. Ніколи не забувайте, що не люди для нас, а ми – для людей. Пам’ятаймо завжди, що не ми спасаємо Церкву, а Церква спасає нас благодаттю і кров’ю Свого Засновника і нашого Спасителя і Господа Ісуса Христа. Живімо і діймо за Євангелієм, відкинувши фарисейську гординю, стяжаючи митареве смирення.

†ВОЛОДИМИР,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
Керуючий Київською єпархією

Таким чином глава УПЦ почав повертати управління в УПЦ в звичайне русло, заявивши про свою дієздатність і необхідність погоджувати з ним усі прийняті рішення.

За матеріалами religion.in.ua та bogoslov.org.ua