Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Єпископ Кустанайський і Рудненський Анатолій заявив про правомірність зображення екс-акима Кустанайської області Казахстану сенатора Сергія Кулагіна на фресці в новому Кафедральному соборі в м. Рудному.

"Канонічного відступу у розглянутому розписі немає. Крім того, художник з благословення архієрея пише ікону, використовуючи свою художню майстерність, досвід і навколишні приклади", - йдеться в заяві архієрея.

За його словами, відомі випадки, коли Спасителя і святих апостолів зображують "у вигляді китайців, японців, росіян та інших, при цьому канонічність ікони не піддається сумнівам".

"Спаситель жив серед людей праведних і грішних, здорових і хворих, багатих і бідних, біснуватих і мудрих - все це має бути розміщене в розписі (ікона Христа Спасителя при цьому стає частиною розпису). Зараз на іконах ми бачимо червоноармійців, що розстрілюють невинних людей, навіть бісів, які спокушають Святих, але кланятися маємо не мучителям, а мученикам", - підкреслив єпископ Анатолій. Про це інформує християнський портал КІРІОС з посиланням на portal-credо.

Він також зазначив, що всі особливості ікон, стінопису, фресок узгоджуються з архієреєм, "тому що будь-яке зображення, виражене світлом і кольором, у просторі і часі, у простій або складній композиції приймаються в Церкві через освячення і благословення єпископа".

Як повідомляв раніше у своєму блозі професор Московської духовної академії протодиякон Андрій Кураєв, він бував у згаданому храмі ще до завершення в ньому розпису.

 

"І ще тоді пам'ятаю плач священиків, що будівельники храму (містозасновна компанія і адміністрація) ні на йоту не зважають на побажання Церкви. Бувало, що лики спонсорів (князів, імператорів) з'являлися в розписі храмів. Але, зазвичай, це було внизу, на західній стіні, в притворі, біля входу. А тут - під куполом, в небесній височині ", - розповів о. Андрій.

Чиновник був зображений на фресці серед зустрічаючих Христа в Єрусалимі.

У свою чергу сам С. Кулагін в інтерв'ю казахстанському випуску "Комсомольскої правди" заявив, що попросив зафарбувати своє зображення на фресці.

"Я скажу, як це було. 14 січня ми відкривали Собор, і я звернув увагу, що зображення схоже на мене. Потім своїм хлопцям сказав: ви що робите? Зафарбувати негайно! Вся біда, що до кінця не довів. Думаю, все це поправимо, зробимо", - сказав він.

Те, що сталося, С. Кулагін назвав "блюзнірством".

"Це -  неправильно, не в моєму стилі навіть. Хто це придумав, - я ще не розбирався", - сказав сенатор, додавши, що замовник фрески надав йому "ведмежу послугу".