Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

символ християнстваЧерез два роки після руйнівного землетрусу на Гаїті, в результаті якого загинуло близько 300 тис.чоловік, християнство швидко витісняє вуду з життя місцевого населення.

За даними Всесвітньої книги фактів (The World Factbook), яка щорічно видається ЦРУ, на Гаїті відбувається змішання вірувань. 80% населення називають себе католиками, 16% - протестантами; й, при цьому, приблизно половина населення все ще практикує вуду.

Проте християнство поширюється на Гаїті і, зокрема, завдяки тому, що безліч християнських місіонерів і благодійних організацій приїхали в країну і надавали допомогу мільйонам нужденним.

Співробітники однієї з таких християнських організацій - Фонду Надії Гаїті (Haiti Foundation of Hope), яка, намагаючись задовільнити фізичні, емоційні та духовні потреби людей у бідних сільських громадах північної частини Гаїті, проводила ряд програм з надання медичної допомоги тамтешнім мешканцям, свідчать, що бачили своїми очима людей, які, звернувшись до Христа, залишили вуду, - інформує християнський портал КІРІОС з посиланням на cnlnews.tv

"Місцева релігія на Гаїті - вуду. Вона прийшла з Африки і була "інтегрована" в католицтво. Мій досвід показує, що після того, як гаїтяни пізнали любов Христа, величезна кількість людей залишили вуду і звернулися до Христа", - говорить Лінда Марки. Марки є секретарем, керівником і одним із засновників Фонду Надії Гаїті. Два роки вона живе і працює в цій країні.

"Після землетрусу люди стали звертатися до Господа. Кожна людина в Гаїті відчула землетрус... Кожна людина постраждала від цього. Більшість людей, що практикують вуду, знають, що їх боги не мають ніякої влади", - продовжила вона.

Марки зазначила, що в той час, як країна все більше стає християнською, ще існує певний конфлікт між християнськими місіонерами і людьми, які не бажають приймати змін, що відбуваються, - вудівськими шаманами.

Торік медичні працівники почули про те, що одна жінка народила дитину і страждала від важкої інфекції. Після народження дитини вона вмирала і малюк теж, тому що у неї не було молока. Вони нудилися у хатині шамана.

"Наші медичні працівники почули про це. Їм потрібно було піднятися дуже високо в гори (щоб потрапити в хатину) і протистояти шаману. У минулі роки ніхто не міг протистояти шаманам, настільки сильно їх боялися. Але вони сказали йому, що жінку потрібно віднести в поліклініку, або вона помре", - розповідає Лінда Марки.

Працівники підняли з постіллю матір і дитину, знесли їх вниз по горах у лікарню, де дали їй антибіотики, і вона вижила. Зараз вони обидва здорові і є членами місцевої церкви.

За словами Марки, масове навернення до християнства на Гаїті відбувається завдяки тому, що люди були зворушені служінням місіонерів і побачили любов Бога через їх роботу, а також тому, що розуміють, що культ вуду та його шамани не мають реальної сили і влади.

"У нас навіть у селі була жінка-шаман. Потрібен був певний час для того, щоб привести цю 70-річну жінку до Христа. Але вона, зрештою, навернулася, і це був прекрасний, радісний час. Й вона зізналися, що вони [шамани вуду] не володіють такою силою, як християнська Церква", - наголосила Марки.