Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Єпископи Швейцарії: ні самогубствам при лікарському сприянніЗ нагоди Всесвітнього дня хворого, який відзначається 11 лютого, католицькі єпископи Швейцарії оприлюднили спеціальне послання.

У документі звучить заклик задуматися, з одного боку, про недавню директиву Швейцарської академії медичних наук (ASSM), яка ввела поняття «нестерпних страждань» для лікарського сприяння самогубств, і з іншого боку - про святкування Всесвітнього дня запобігання самогубствам. Мова йде про так зване «гідне» самогубство - на захист якого використовуються терміни «самовизначення», «нестерпні страждання» і «незалежність» - і про «негідне» самогубство, якого слід уникати за будь-яку ціну, що парадоксальним чином ставить під сумнів аналогічні поняття самовизначення і незалежності, які виправдовують допомогу в самогубстві. Швейцарські ієрархи заявляють про явне протиріччя: з одного боку, є прагнення до профілактики самогубств, з іншого ж - коли мова йде про профілактику, лікарське сприяння самогубству не береться до уваги.

«Кожен суїцид є особистим актом, і самогубець вибирає його через страждання і важкостей, які є суб'єктивно нестерпними, - йдеться в посланні єпископів. - У більшості випадків цей акт запланований ». Швейцарські прелати відзначають, що в будь-якому випадку самогубство є суб'єктивним рішенням зі смертельними наслідками, однак тут виникає питання: «чому одного типу самогубства слід превентивним чином уникати, а інший, навпаки, легітимізувати?»

Сфера застосування керівних принципів Швейцарської академії медичних наук розширена, зокрема, на дітей і підлітків, а також на пацієнтів з психічною і фізичною інвалідністю, і це піднімає нові питання. Єпископи зазначають, що з християнської точки зору людське життя отримана від Бога, воно дароване Творцем. «Страждання від того, що життєві сили зменшуються з віком, хворобами, кінцем життя і смертю, - це частина того факту, що люди є творінням. Ці страждання повинні бути полегшені і пом'якшені в максимально можливій мірі. Згідно з ученням Церкви, в Божому задумі порятунку також страждання можуть мати особливе значення », - підкреслюють прелати.

«Благо хворої людини не може полягати в придушенні її існування, - йдеться в посланні католицьких ієрархів за підписом монс. Маріана Елегант. - З християнської точки зору турбота про хворого повинна мати пріоритет над усім іншим, оскільки здоров'я і хвороби взаємопов'язані ».

Цитуючи Папу Франциска, швейцарські єпископи нагадують, що хворі потребують довіри, дружби і солідарності: вони залежать від такої взаємодії з іншими, щоб нікому не прийшла в голову ідея позбутися власного життя.

В кінці послання ієрархи наводять слова Святішого Отця з його Послання на 27-й Всесвітній день хворого про те, що людське життя «не можна розглядати лише як володіння або приватну власність», і тому в цьому серйозному питанні слід уникати будь-яких маніпуляцій.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.