Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Папа Франциск: торгівля людьми – злочин проти людстваПро торгівлю людьми як про велику рану сьогоднішнього світу говорив Папа Франциск, приймаючи 11 квітня у Ватикані учасників Міжнародної конференції, присвяченої цій тематиці.

Як ми вже інформували, від 8 до 11 квітня 2019 р. в передмісті Риму Сакрофано відбувалась міжнародна конференція, присвячена торгівлі людьми, яку організував Відділ у справах мігрантів і біженців Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові. Заключний день відбувався в Залі засідань Синоду у Ватикані, де понад 200 часників заходу, серед яких єпископи, священики, богопосвячені особи, координатори проектів, представники католицьких організацій та експерти, що походять з різних країн світу, мали нагоду зустрітись також з Папою Франциском.

Місія Ісуса Христа

«Я прийшов, щоб мали життя і щоб мали його вдосталь» (Ів. 10, 10), – на переконання Святішого Отця, ці слова з 10-го розділу Євангелії святого Івана вказують на місію Ісуса Христа, якою є запропонувати чоловікам та жінкам усіх епох життя в повноті, згідно із задумом Небесного Отця. Божий Син став людиною, аби вказати всьому людському родові на той шлях, яким слід прямувати, щоб здійснити свою людськість, беручи до уваги унікальність та неповторність кожної особи.

На жаль, сьогоднішній світ характеризується ситуаціями, які перешкоджають виконанню цієї місії. Як підкреслюється в «Душпастирських напрямних щодо торгівлі людьми»: «Наш час позначений зростанням індивідуалізму та егоцентризму, що є поведінкою, схильною трактувати інших у виключно утилітаристській перспективі, надаючи їм цінність відповідно до критеріїв вигоди та особистої користі» (н. 17).

Рана сьогоднішнього людства

Мова йде про тенденцію перетворювати іншу людину в товар, найдраматичнішим проявом чого є саме торгівля людьми. Різноманітність форм цього страшного явища – це рана сучасного людства, глибока рана для тих, що стали жертвами, і тих, які є його промоторами. «Торгівля людьми, – як підкреслив Папа Франциск, – спотворює людськість жертви, ображаючи її свободу й гідність. Але, водночас, вона робить негуманним того, хто її вчиняє, позбавляючи його доступу до «життя в повноті». І, врешті, торгівля людьми дуже сильно шкодить людству в цілому, шматуючи людську сім’ю і також Христове Тіло».

Торгівля людьми – злочин проти людства

Торгівля людьми є порушенням людської свободи й гідності, що не має жодного виправдання; це порушення основних вимірів людського життя, бажаного та сотвореного Богом. Саме тому, без жодного сумніву, торгівля людьми – це злочин проти людства. В цьому немає сумнівів.

Хто наважується на такий злочин, завдає велику кривду не лише іншим, але також й собі самому. «Кожен із нас сотворений для того, аби любити та піклуватись іншою людиною, і це досягає кульмінаційної точки в дарі себе самого», – мовив Глава Католицької Церкви, пригадуючи слова Спасителя про те, що ніхто не здатний любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає (пор. Ів. 15, 13).

У стосунках з іншими виявляємо нашу людськістьПапа Франциск: торгівля людьми – злочин проти людства

У стосунках, які ми встановлюємо з іншими людьми, виявляється наша людськість, наближаючись або віддаляючись від моделі людської істоти, якої бажає Бог-Отець, і яку об’являє у Своєму втіленні Бог-Син. Тому, кожен людський вибір, який суперечить здійсненню Божого задуму щодо нас, є зрадою нашої людськості та відреченням від «життя в повноті», яке пропонує нам Христос. Вибір людини, через який особа скочується вниз, призводить до того, що вона стає твариною.

Всі дії, спрямовані на відновлення й пропагування нашої людськості та людськості інших осіб, відповідають місії Церкви, як продовження спасенної місії Ісуса Христа. Цінність також місії є очевидною в боротьбі з усіма формами торгівлі людьми та в заанґажуванні стосовно постраждалих.

Заанґажування Церкви

На завершення Святіший Отець підкреслив, що подиву гідними є всі ті численні ініціативи, в яких заанґажовані місцеві Церкви. Особливе місце займає діяльність, спрямована на запобігання торгівлі людьми, на опіку постраждалими та на переслідування злочинців.

«Я відчуваю обов’язок висловити особливу подяку багатьом чернечим Згромадженням, які трудились і далі трудяться, навіть за допомогою Інтернету, як "авангард" місіонерської діяльності Церкви проти всіх форм торгівлі людьми», – наголосив Єпископ Риму, додаючи, що хоч вже багато зроблено у цій сфері, однак, ще чекає багато праці попереду.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.