Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Новий документ Міжнародної богословської комісіїДокумент приводить в приклад два типи порушень релігійної свободи: перший - це відсутність або значне обмеження юридичної свободи релігії, другий - характерний для «країн з диктатурою, де переважає атеїзм», а також для деяких країн, які називають себе демократичними.

Опублікований документ Міжнародної богословської комісії «Релігійна свобода на благо всіх. Богословський підхід до сучасних викликів ». Приводом до його створення, пояснюють автори, послужило відновлення «чільної ролі релігійних і національних традицій в близькосхідному та азіатському регіоні», яка помітним чином змінила сприйняття релігійно-суспільних відносин в порівнянні з тим періодом, в який була схвалена соборна декларація Dignitatis Humanae.

Одним з головних викликів сучасності є релігійний радикалізм, який визначається сьогодні як фундаменталізм, йдеться у вступній частині документа. Фундаменталізм - це не просто повернення до «дотримання» обрядів, але, скоріше, «специфічна реакція на ліберальну концепцію сучасної держави».

В даному контексті документ нагадує про розвиток вчення декларації Dignitatis Humanae і її сприйняття в богослов'ї, а потім підкреслює, що християнське розуміння релігійної свободи перш за все має на увазі свободу особистості в її індивідуальному вимірі, а потім і свободу в її громадському вимірі. Ці два аспекти невіддільні одне від одного, проте слід все ж починати саме з індивідуального вимірювання, тому що свобода індивіда є підставою його невідкиненої гідності.

 Далі в документі розглядається релігійна свобода в контексті держави і відзначається суперечливість ідеології, яка проголосила релігійну, етичну і ціннісну нейтральність держави. Абсолютна етико-релігійна байдужість держави «послаблює громадянське суспільство щодо розпізнавання, необхідного для здійснення справді ліберального і демократичного права, здатного ефективно враховувати громадські форми, що виражають соціальні зв'язки на увазі загального блага, - йдеться в документі Міжнародної богословської комісії. - Реакція на травмуючий досвід тоталітаризмів, які в ХХ столітті знищували індивідів в ім'я сили держави, що розглядається як абсолют, який увібрав в себе людей в якості функцій і інструментів для своєї реалізації, займає центральне місце в сучасному розвитку і захисту недоторканних прав окремого індивіда. У цьому контексті право на релігійну свободу представляється одним з основоположних прав кожної людини. Майже всі згодні в тому, що основні права людини засновані на гідності людської особистості. Однак природа цієї гідності - предмет дискусій і тема протистоянь ».

Як «теократія», так і «атеїзм» на рівні держави нав'язують ідеологію «заміни Божественної влади владою держави, виробляючи відповідно спотворення релігії або перекручення політики», наголошується в документі. Разом з тим не всі можливі форми релігійного досвіду рівноцінні: «На політичну владу, берегиню громадського порядку, покладено обов'язок захищати громадян, особливо найбільш вразливих, від сектантських течій з деякими релігійними претензіями (психологічна та афективна маніпуляція, використання в економічних і політичних цілях, ізоляціонізм і т.д.)".

Документ приводить в приклад два типи порушень релігійної свободи: перший - це відсутність або значне обмеження юридичної свободи релігії, другий - характерний для «країн з диктатурою, де переважає атеїзм», а також для деяких країн, які називають себе демократичними, релігійні громади переслідуються або ж віруючі піддаються дискримінації, наприклад, на робочих місцях, або їм закритий доступ до певних адміністративних функцій і деяких видів соціальної допомоги. У цих країнах - пояснюється в тексті - деякі релігійні групи піддаються обмеженням, що утрудняє їх соціальну діяльність в галузі охорони здоров'я, освіти і т.д .. «Справжня свобода релігії, - стверджується в документі, - можлива тільки за умови, що вона може виражати себе діяльно ».

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.