Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Андріївська церква ледь не обвалилася через зсув ґрунту. Ремонтні роботи зі зміцнення схилу старовинного храму тривають не один рік, на це виділено близько 12 мільйонів гривень.

Художники, які торгують картинами поруч із церквою, кажуть, що давно очікували щось подібного. "З боку Андріївського узвозу схил укріпили добре, а от з тильного боку, там де зійшов ґрунт, роботи зробили наспіх, за кілька днів", - розповіла продавець картин Ірина. Якщо обійти Андріївську церкву, то можна побачити, що частина схилу не покрита дереном. На цьому місці і стався обвал ґрунту.

 

Фахівці поки встановлюють причини аварії, але експерти сходяться на думці що причина зсуву - незакінчені роботи зі зміцнення схилу. "З якихось причин на схилі зібралася вода. Якби на тому місці був дерен, цього не сталося б. Причиною скупчення води може бути в поганій організації стоку (труби маленького розміру), або аварія на водопроводі. У будь-якому разі випадок зі схилом поганий знак, тому що з невеликих неполадок починаються великі аварії. Щоб цього не сталося, потрібно терміново закінчити зміцнення схилу", - зазначив головний геолог Спеціалізованого управління протизсувних підземних робіт Василь Боковий.

На даний момент причину аварії встановлюють. Однак проблема в тому, що не всі ремонтні роботи підрядники погоджують з експертами профільних організацій. "Причина, по якій не погоджують, очевидна - гроші. Потрібно заощадити там, де цього не можна робити, от і виходять такі неприємні інциденти як сход ґрунту", - каже Василь Боковий. Проблема в тому, що така ситуація на багатьох будівництвах Києва. Забудовник діє так, як йому вигідно, мало піклуючись про те, чим обернуться його витівки для жителів Києва.

Про це повідомляє християнський портал КІРІОС, посилаючись на tsn.ua.