Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Сьогодні ми зібрались у нашому храмі, щоби разом з усією Церквою прославити Різдво Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.-Так оспівує Церква у своїх богослужіннях подію народження Івана Хрестителя : «Перше неплідна днесь Христового предтечу родить і він є сповненням усякого пророцтва, бо кого пророки проповідували, на того він у Йордані руку поклав. Явився Божого Слова пророк, проповідник, разом і предтеча».-кондак свята Різдва Хрестителя.

Поява на світ такого великого праведника є великою милістю Божою спрямованою до людей, адже саме на таких праведниках, як св. Іван Хреститель, стоїть та тримається весь світ. Тому сьогодні в день пам’яті святого Господнього Предтечі ми звернемо свою увагу на життя цього великого Божого Угодника і побачимо, як воістину велика милість Божа посилається людям в особі праведників.
Святий Предтеча, є одним із перших про кого ми довідуємось на сторінках Нового Завіту. Апостол - євангелист Лука досить детально розповідає про народження. Праведні батьки, священик Захарія та його дружина Єлизавета, довший час були бездітними, про народження свого сина священик Захарія дізнається під час богослужіння безпосередньо від архангела Гавриїла. Праведний старець Захарія не знайшов в собі сил повірити Небесному віснику за маловір’я був наказаний німотою. Тільки після народження чудесного младенця при наречені імені, батько знову почав говорити. Свят. Димитрій Ростовський так про це говорить : « Виявляється, що ім’я Івана було ключем для уст батька, які після написання Захарією цього імені відкрились для прослави Бога». Це мале чудо народження св. Івана від неплідних стареньких батьків провіщало інше, важливе чудо Боговтілення від Марії Діви.
Досить ще молода Марія, яка пізніше отримала вістку про народження Сина, поспішила поділитися своєю радістю до своєї родички, праведної Єлизавети, яка вже шість місяців під серцем носила Голос того, що буде проповідувати покаяння серед юдеїв. Ще в лоні матері младенець Іван явився чудотворцем і прозорливцем, саме від нього його праведні батьки почули перші пророкування. «Увійшла вона в дім Захарії і привітала Єлисавету.І як почула Єлисавета привіт Марії, здригнулася дитина в її лоні, і Єлисавета сповнилася Святим Духом і викликнула голосом сильним: “Благословенна ти між жінками й благословен плід лона твого. І звідкіля мені це, що прийшла до мене мати Господа мого?»Лк.1.40-43 Так ще не народившись , почав св.. Предтеча своє пророче служіння, сповіщаючи світові про явлення Агнця Господнього. Св.Іван Золотоустий говорить : « Дивні діла і чудеса! Спаситель нашого роду, перебуваючи в лоні матері, прийшов до Свого приятеля і родича Івана. Ще не родився Іван, а вже промовляє радісними рухами, ще не бачить світла, а пізнає Сонце, ще не здатний видавати звуки а вже голосить про Господа!»
Від такого виголосу в лоні матері, який підтвердив архангельське Благовіщення, ще більшою стала радість Пречистої Богоневісти. Як сказано в Євангелії що Діва Марія пробула в Єлизавети «біля трьох місяців»Лк. 1.56 – і весь цей час Богомладенець Христос знаходився біля младенця Івана, і як кажуть отці церкви « невидимо готував духовними силами Свого Предтечу».

Єднання двох Завітів бачимо відбулось в той час коли зустрілись в лоні своїх матерів Ісус та Іван. Можливо хтось би міг сказати, що це проста випадковість, але ми чудово розуміємо, що це все було кероване дією Святого Духа.Бачимо тут нема жодних випадковостей. Новий Завіт описує служіння Ісуса Христа людям, а Івана як людину, яка готувала юдеїв до цього приходу. Проповідь св. Предтечі, була проповіддю покаяння та прощення гріхів і завершилась його благовість явленням у світ Спасителя.

Святкуючи сьогодні Різдво Предтечі та Хрестителя Господнього Івана приймімо його звернений до євреїв заклик : «Покайтесь, бо наблизилося Небесне Царство». Мт.3.2 Нехай ніхто із нас тут присутніх у храмі, не відступить від трудів покаяння, а надіючись на велике Боже Милосердя трудиться над собою щоб осягнути вічну нагороду, бо за словами нашого Спасителя нашого Ісуса Христа : «Від часів Івана Хрестителя і понині Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його» Мт.11.12. Амінь.

 

Автор: Протоієрей Тарас Огар

Джерело: sv-paraskeva.if.ua