Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

ЧИН ВІДНОВЛЕННЯ ПРИРЕЧЕНЬ У СВЯТОМУ ХРЕЩЕННІ

Священик: Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, утішителю. Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші імени Твого ради.

Господи, помилуй (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

Тропар святому Володимирові Великому, глас 4:

Уподобився ти купцеві, що шукає цінної перли,* славновладний Володимире,* що сидиш на високому престолі матері городів,* богобереженого Києва;* досліджуючи і посилаючи до царського городу,* щоб пізнати православну віру,* знайшов ти неоціненний жемчуг, Христа,* що вибрав тебе, як другого Павла,* і отряс сліпоту у святій купелі, разом душевну і тілесну.* Тому празнуємо твоє успення ми, люди твої.* Моли, щоб спаслися душі наші.

Молитва

Диякон: Господеві помолімся.

Хор: Господи, помилуй.

Священик: Господи Вседержителю, Творче й Сотворителю людського роду! Ти з небуття до буття нас привів. Ти народ наш поставив перед віками володіти землею українською. Ти апостола Свого первозванного Андрея послав, щоб він на цих землях засіяв зерно віри. Через віки Ти вірних Своїх слуг-мучеників привів на Україну для чистої ісповіді віри. Коли було вгодно Тобі, Творче вселенної, Ти поставив серед українського народу рівноапостольних володарів Володимира Великого й Ольгу Київську, Ти серця їм відкрив і розуміння їхнє просвітив святою істиною Твоєю. Ти ізбавив народ наш від ідолослужіння. На місце пустих божків Ти сам вселився в нас, даруючи життя. На місце поганської злоби Ти дарував милосердя. На місце помсти Ти закріпив у нас прощення, страстотерпців Бориса й Гліба поставив печаттю цього дару. На місце самолюбства Ти встановив посеред нас ангельське життя, і преподобних отців Антонія і Теодосія поставив начальниками монашества. На місце мрачних забобонів Ти воздвиг світлих святителів і проповідників Твого слова. Ти скріпив народ Твій словом Твоєї істини і не дав ворогові вирвати віри з сердець наших. По сьогоднішній день Ти прикрашуєш нашу Церкву й наш нарід Твоїми слугами, мучениками й ісповідниками, які стоять твердо, як дороговказ для нас до Твого царства. Сам і нині, Владико, зішли Духа Твого Святого на людей Твоїх, відтягни пристрасть і тьму та просвіти нас світлом Твоїм.

Бо Тобі належить честь і поклонення, Просвічення наше, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

Відречення від сатани і з’єднання з Христом

Священик: Обернемося зараз усі до заходу, де сонце заходить, до місця темряви, і, дивлячись на ту темряву, відречемося її. Будемо відрікатися сатани і всякого зла. Щиро, з глибини душі, заявім, що ми є проти диявола, проти зла, і не хочемо брати участи у людській злобі, обмові, нечистоті й помсті. Відтак запитаюся вас, чи відрікаєтеся диявольського зла, що так часто нас спокушає; прошу відповісти «відрікаюся», так як наші предки це зробили в році 988, і так як наші хресні батьки це зробили у нашому імені, коли нас принесли до хреста. Прошу тепер обернутися до заходу.

Священик: Чи відрікаєшся сатани, і всіх діл його, і всіх ангелів його, і всього служіння його, і всієї гордині його?

Люди: Відрікаюся!

Священик: Чи відрікаєшся сатани, і всякої гордості, захланності, нечистоти, заздрості, не уміркованості, гніву й лінивства?

Люди: Відрікаюся!

Священик: Чи відрікаєшся сатани, і всякої злоби, ненависті, помсти, обмови й самолюбства?

Люди: Відрікаюся!

Священик: Тепер обернемося до сходу, до місця світла, і, дивлячись на те світло, яке є образом Ісуса Христа, заявім, що хочемо з’єднатися з цим Світлом, відповідаючи «з’єднуюся» на такі запитання.

Священик: Чи з’єднуєшся з Христом?

Люди: З’єднуюся!

Священик: Чи з’єднуєшся з найбільшим добром, що ним є Ісус Христос?

Люди: З’єднуюся!

Священик: Чи з’єднуєшся з самою любов’ю, мудрістю, миром і радістю, що ними є Ісус Христос?

Люди: З’єднуюся!

Священик: Чи віруєш Христові?

Люди: Вірую Йому, як цареві і Богу!

Ісповідання віри

Священик: Як вияв нашої віри, голосно і радісно виголосім тепер ісповідь віри єдиної, святої, соборної й апостольської Церкви.

Люди: Вірую в єдиного Бога Отця, вседержителя, творця неба і землі, і всього видимого і невидимого. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, єдинородного, від Отця родженого перед усіма віками – світло від світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і стався чоловіком. І був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований, і воскрес у третій день, згідно з писанням. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. І вдруге прийде зо славою судити живих і мертвих, а Його царству не буде кінця. І в Духа Святого, Господа животворящого, що від Отця [і Сина] ісходить, що з Отцем і Сином рівнопоклоняємий і рівнославимий, що говорив через пророків. В єдину, святу, соборну й апостольську Церкву. Ісповідую одне хрещення на відпущення гріхів. Очікую воскресіння мертвих і життя будучого віку. Амінь.

Хор: Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися. Алилуя (3).

Прокімен

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Мир всім.

Диякон: Премудрість. Будьмо уважні.

Хор співає прокімен, глас 4:

Господи, в світлі лиця Твого підемо,* і в імені Твоїм зрадіємо повіки.

Стих: Виділи всі кінці землі спасення Бога нашого.

Апостол

Диякон: Премудрість.

Читець: До Римлян послання святого апостола Павла читання.

Диякон: Будьмо уважні.

Читець читає Апостол до Римлян, зачало 91 (Рм. 6, 3-11):

Браття, всі ми, що в Христа Ісуса охрестилися, у смерть Його хрестилися. Ми поховані з Ним через хрещення на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям. Бо якщо ми з’єднані з Ним подобою Його смерти, то будемо і подобою воскресення. Знаємо ж, що старий наш чоловік став розп’ятий з Ним, щоб було знищене це гріховне тіло, щоб нам гріхові більше не служити; бо, хто вмер, той від гріха звільнився. Коли ж ми вмерли з Христом, віруємо, що й житимемо з ним, знаючи, що Христос, воскресиш з мертвих, вже більше не вмирає: смерть над ним більше не панує. Вмираючи бо, він умер для гріха раз назавжди, а, живучи, живе для Бога. Так само й ви вважайте себе мертвими для гріха, а живими для Бога в Христі Ісусі, Господі нашім.

Священик: Мир Тобі.

Диякон: Премудрість, будьмо уважні.

Хор співає Алилуя.

Євангеліє

Диякон: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія.

Священик: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Священик: Від Йоана святого Євангелія читання.

Хор: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик читає Євангеліє від Йоана, зачало 8 (Йо. 3, 1-8):

В той час був чоловік з фарисеїв, Никодим на ймення, зверхник серед юдеїв. Прийшов він до Ісуса вночі й каже до Нього: «Равві, ми знаємо, що прийшов єси вчитилем від Бога: ніхто бо, з ким немає Бога, не спроможен такі чуда творити, що Ти їх твориш.» Озвався Ісус і мовив до нього: «Істинно, істинно кажу тобі: Коли хтось не вродиться з висоти, не бачити йому Божого царства.» Никодим же Йому: «Як може чоловік уродитись, коли вже старий? Чи спроможен же він увійти знову в утробу матері своєї та й народитись?» Відрік Ісус: «Істинно, істинно кажу тобі: Коли хтось не вродиться з води та Духа, не спроможен увійти у Царство Боже. Що народжується від тіла - тіло, а що народжується від Духа – дух. Не дивуйся, що Я сказав тобі: Треба вам уродитися з висоти. Вітер віє, куди забажає, і шум його чуєш, а не відаєш, звідки приходить і куди відходить. Так бо і з кожним, хто народжується від Духа.»

Хор: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Єктенія

Диякон: Помилуй нас, Боже, по великій милості Твоїй, молимось тобі, вислухай і помилуй.

Хор (на кожне прошення): Господи, помилуй (3).

Ще молимось у цей благословенний час тисячоріччя хрещення Богом береженої батьківщини нашої України про милість, життя, мир, здоров’я, спасення та відпущення гріхів наших, і щоб милостивий Господь Бог наш подав нам єдність віри та причастя Святого Духа і охоронив нас від усякого зла; Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось, щоб чоловіколюбець Бог наш зберіг боголюбивий український народ у чистоті святої Христової віри, у всякій побожності та додержанні заповідей Господніх по всі дні життя його; Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за святу Христову Церкву в Україні, єпископство, священство, монашество, боголюбивих вірних, братів і сестер наших, що знаходяться у в’язницях і засланнях, а особливо за тих, що терплять переслідування ради Христа і Його святої Церкви; Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за Боже змилування і спасення тих, що терплять пониження й муки за віру Христову, і щоб Господь Своєю божественною силою подав їм поміч у випробуваннях та зміцнив їх у вірі, та нагородив їх перемогою над невірними; Господи, вислухай і помилуй.

Священик: Милістю і щедротами єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з пресвятим, і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

 

Відпуст

Диякон: Премудрість.

Хор: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.

Хор: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. Господи, помилуй (3). Благослови.

Священик: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, святого апостола Андрея Первозванного, славних і добропобідних мучеників, преподобних і богоносних отців наших, святого рівноапостольного князя Володимира і святої княгині Ольги, святих землі української і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Хор: Амінь.