Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

28 (15) квітня, Четвер, Великий четвер. Страсті. Спомин Тайної Вечері..

Свв. апп. Аристарха, Пуда і Трофима.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” розлогоі мелодійно на 8 глас і тропар “Коли славні учні” (2), Сл., Інині: той самий. Після цього відразу: “Щоб удостоїтись нам”,Єв. Лк. зач. 108; 22, 1-39. Пс. 50. Канон Тріоді. Катавасія піс-ля кожної пісні – той самий ірмос. На 9-ій пісні “Чеснішу” неспівається, ані “Достойно” по каноні, але одразу по катавасії– мала єктенія і світильний “Чертог Твій” (2), Сл., І нині: тойсамий. Хвалитних стихир – 4 Тріоді, Сл., І нині: Тріоді. Малеславослов’я і, по єктенії “Сповнім” – стиховня Тріоді зі своїмиприспівами. По “Отче наш” – тропар “Коли славні учні”(1) без богородичного. Єктенія «Помилуй нас, Боже» і якщо не приєднуємо перший час, то відпуст: «Господь, що грядена вольну страсть спасіння нашого ради…»

Часи:
на всіх тропар і кондак Великого Четверга.

Вечірня з Літургією св. Василія Великого Перед службою в катедральних церквах архиєрей освячуєантимінси, на літургії, після І нехай будуть милості – освячуємиро, а по заамвонній молитві – омиває ноги. Ієрей, одягнений у всі ризи багряної або іншої темної бар-ви, стає перед святою трапезою, відсуває катапетасму(царські врата зачинені до Світло тихе), а диякон виходить південними дверима перед царські врата і виголошує: Благо-слови, владико.


Ієрей: Благословенне Царство: Лик: Амінь. Відтак Царю Небесний, трисвяте і все інше початку звичайного аж до Прийдіте, поклонімся і Пс. 103.
На “Господи, взиваю” 10 стихир Тріоді, Сл., І нині: Тріо-ді. Вхід з Євангелієм, прокімен “Спаси мене, Господи” і чи-тання: Виходу 19, 10-19; прокімен “Вирятуй мене”, читання:Йова 38, 1-21; 42, 1-5 та Ісаї 50, 4-11. Мала єктенія, Трисвяте.Прокімен: «Князі народів» і Ап. 1 Кор. зач. 149; 11, 23-32. Пе-ред Євангелієм: “Слава Страстям Твоїм, Господи”: Єв. Мт. зач.107; Мт. 26, 1-20, Йо. 13, 3-17, Мт. 26, 21-39, Лк. 22, 43-45, Мт.26, 40-27, 2. Після Євангелія: “Слава довготерпінню Твоєму,Господи”. Замість “Херувимської пісні” й причасного та “Не-хай сповняться” – “Вечері Твоєї Тайної”; замість “Достойно”– ірмос “Гостинністю Владики”. Відпуст: «Христос, істиннийБог наш, що з премногої благости найкращу путь смиренняпоказав, коли омив ноги учням і аж до хреста і гробу зійшовзадля нас, молитвами пречистої Своєї Матері, святих славнихі всехвальних апостолів, во святих отця нашого Василія Ве-ликого, архиєпископа Кесарії Каппадокійської, і всіх святих,помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець».

Утреня Страстей Господа нашого Ісуса Христа

Цю утреню співаємо, за уставом, по заході сонця у Вел.Четвер. Аналой з двома свічниками, де буде покладене св. Єванге-ліє, ставиться перед царськими вратами і кадження будеперед кожним Євангелієм.Ієрей в епітрахилі багряної або іншої темної барви вкло-няється перед святою трапезою, відсуває катапетасму,виходить північними дверима перед зачинені царські вратаі виголошує: «Слава святій» і далі утреня по чину. замість“Бог Господь” співаємо “Алилуя” розлого і мелізматично на8 глас і тропар “Коли славні учні” (2), Сл., І нині: той самий.Перед читанням св. Євангелія священик, одягнений у фелонбагряного кольору, кадить престіл, людей. Перед наступни-ми Євангеліями священик кадить лише престіл.

Відпуст: «Христос, істинний Бог наш, що оплювання, ібичування, і по лиці удари, і хрест, і смерть перетерпів заспасіння світу, молитвами пречистої Своєї Матері, святихславних і всехвальних Апостолів, преподобних і богоноснихотців наших, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий ічоловіколюбець».