Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

30 (17) квітня, Велика субота. Прп. Симеона, що в Персиді.

Прп. Акакія, єп. Мелитинського.

Часи: на всіх тропар і кондак Великої суботи.

Вечірня з Літургією св. Василія Великого: катизми нема.На «Господи, взиваю» 8 стихир: 4 воскресні 1-го гласу і 4Тріоді, Сл.: Тріоді, І нині: догмат 1-го гласу. Вхід з Євангелі-єм, нема прокімена, а відразу читання Тріоді, поділені на двічастини, між якими співаємо «Заспіваймо Господеві». Післяостаннього читання співаємо «Господа славте». По мал. єкте-нії – виглас «Бо ти святий єси», «Ви, що в Христа хрестилися»і далі за чином Літургія св. Василія Великого. Ап. – Рим. 91зач.; 6, 3-11. Після апостола лик замість Алилуя співає про-тяжно і торжественно на глас 7 останній стих 81 псалма«Воскресни Боже» як приспів до всіх інших його стихів. Тимчасом священнослужителі у вівтарі переодягаються у світ-лі ризи, також переодягають у все світле престол, жертов-ник і аналої. Перед Євангелієм і після нього лик співає: СлаваТобі, Господи, слава Тобі. Єв. – Мт. 115 зач.; 28, 1-20. ЗамістьХерувимської пісні – «Нехай мовчить всяка плоть». Замість«Достойно» – «Тобою радується» або «Не ридай наді мною Мати». Причасний Тріоді «Востав, мов зо сну, Господь».

По закінченні заамвонної молитви ієрей благословляє хлі-би й вино.

Відпуст Великої Суботи: Христос, істинний Бог наш, щозадля нас, людей, і нашого ради спасіння волею положивсяу гробі плоттю і зійшов на Ад, молитвами пречистої СвоєїМатері, святих славних і всехвальних апостолів, во святихотця нашого Василія Великого, архиєпископа Кесарії Кап-падокійської, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий ічоловіколюбець.

Після відпусту, за галицькою традицією, перед Плащани-цею тропар Благообразний Йосиф тричі, з поклонами.

Де є такий звичай, ввечорі в Велику Суботу відбуваєть-ся читання всієї книги Діянь святих Апостолів. Перший чи-тець, вийшовши на середину храму, промовляє: Діяння свя-тих Апостолів благослови, отче, прочитати.

Тоді ієрей: Молитвами святих Апостолів, Господи ІсусеХристе, Боже наш, помилуй нас.

Читець: Амінь. І починає читати.