Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Ялинка

Завтра ялинку, яка прикрасить на Різдво Ватикан, почнуть готувати до транспортування. Технічну сторону питання обговорили на нараді в Закарпатській облдержадміністрації у середу, 16 листопада. У нараді взяли участь керівник краю Олександр Ледида, його заступник Володимир Гоблик, головний рятувальник області Мирослав Щербей, начальник управління лісового та мисливського господарства Ігор Фізик, керівники профільних управлінь, представники перевізника. Найскладнішим на сьогодні залишається питання виготовлення каркасу, який надійно закріпить ялинку на вантажівці і, водночас, вбереже дерево від пошкоджень. Сьогодні до кінця дня конструкцію кріплення мають розробити профільні управління. Професійну допомогу обласним чиновникам надаватимуть залізничники, які мають неодноразовий досвід перевезення таких габаритних вантажів.

 

Вже завтра на Рахівщині почнуть працювати МНС-ники. Їх завдання – обв’язати ялинку спеціальними тросами, які мають спростити транспортування вертольотом та запобігти пошкодженню гілок. Впоратись рятувальники обіцяють за 2,5 дні. Для цього працюватимуть з короткими перервами, житимуть та харчуватимуться у спеціальних  палатках біля ялинки.

 

До речі, лісівники вже ретельно обстежили тридцятиметрове зелене дерево і навіть порахували кількість гілок. Їх на ялинці 720. Найбільші важать 10-12 кг.

Для головної ялинки вже обрали і «двійника» - трохи менше, 25-метрове, дерево. Воно слугуватиме для пробного транспортування. Уже цієї п’ятниці відбудеться «репетиція» дій – це необхідно, в першу чергу, лісівникам та пілотам гвинтокрилу для узгодження дій та щоб уникнути помилок в майбутньому