Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

19 (6) червня, неділя, Неділя 8-ма після Пасхи

ЗІСЛАННЯ СВЯТОГО ДУХА. П’ЯТДЕСЯТНИЦЯ.

Прп. Висаріона, чудотворця. Прп. Іларіона Нового, ігумена Далматської обителі, ісп.

Утреня: по “Слава святій” за галицьким звичаєм всі при-клякають під час співання “Царю небесний”. На “Бог Гос-подь” тропар свята (2), Сл., І нині: свята. Сідальні свята. По-лієлей, Величання, приспів болгарський, сідальний свята,Сл., І нині: той самий. Степенна, глас 4: “Від юності моєї”.Прокімен свята. Єв. Йо. зач. 65; 20, 19-23 (9-те неділ.). Пс.50 та стихира свята. Два канони свята. По 3-ій – сідальнийвята. По 6-ій – конд.-ікос свята. “Чеснішу» не співаємо, априспіви свята. По 9-ій – світильний свята (2), Сл., І нині:той самий. Хвалитних стихир 6 – свята, Сл., І нині: «Царюнебесний». По вел. славослов’ї – тропар свята (1). Відпуствеликий свята.

Часи: на всіх тропар і кондак свята.

Літургія: антифони, вхідне та все інше – свята. ЗамістьТрисвятого – «Ви, що в Христа хрестилися». Ап. – Ді. 3 зач.;2, 1-11. Єв. – Йо. 27 зач.; 7, 37-52; 8, 12. Замість “Достойно”– ірмос 9-ї пісні канону свята з його приспівом. Причасний“Дух Твій благий”.

Вечірня: після “Благословенний Бог наш” за галицькимзвичаєм всі приклякають під час співання “Царю небесний”.На “Господи, взиваю” 6 стихир свята, Сл., І нині: «Царю не-бесний». Великий прокімен, глас 7: “Хто Бог великий, якБог наш”. Мала єктенія і далі слідує перша коліноприклоннамолитва. Після єктенії “Промовмо всі” мала єктенія і другаколіноприклонна молитва. По “Сподоби, Господи” мала єк-тенія і третя коліноприклонна молитва. Стиховня свята. По“Отче наш” – тропар свята. Відпуст великий:«Ти, що з отчого і божественного лона вийшов, із неба наземлю зійшов, і прийняв усе наше єство, і обожествив його,а після того знову на небеса вийшов, і сидиш праворуч Богаі Отця, і послав на святих своїх учеників і апостолів боже-ственного і святого, і єдиносущного і єдиносильного, і єди-нославного і соприсносущного Духа, і Ним просвітив їх, аними всю вселенну, Христос, істинний Бог наш, молитвамипречистої і пренепорочної святої своєї Матері, святих слав-них, прехвальних богопроповідників і духоносних апосто-лів і всіх святих помилує і спасе нас як благий і чоловіко-любець».