Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Філарет

Про це Глава Української Православної Церкви Київського Патріархату сказав у своєму інтерв’ю від 27 жовтня. Тобто, Патріарх Філарет вітає бажання глави держави ходити в церкву, навіть якщо вона Московського Патріархату, однак проти того, щоб це публічно й гучно демонструвалось у ЗМІ:

«Якщо Президент хоче щиро молитись Богові, а не просто демонструвати свою "віру" перед народом, то повинен ходити туди, куди його серце тягне. Тягне в Московський Патріархат, – іди в Московський. Але оте, що ти ходиш в Московський Патріархат, не треба демонструвати і піарити по телебаченню. Тому, що коли ти ідеш молитись в Московський Патріархат, і ніхто не знає, куди саме ти ходиш, - це не є агітацією.

А коли Президент іде в одну Церкву, і це демонструється чи не у всіх засобах масової інформації, показується, що він саме оцю Церкву підтримує, то це вже не рівне ставлення. Ми раді, що Президент ходить до храму, хоч і Московського Патріархату, але нехай він не воює проти Київського Патріархату. Хоч він і змінив своє ставлення, ще не вся місцева влада почала ставитись до нас так, як хоче Президент», - зазначив Предстоятель УПЦ КП і інтерв'ю Главкому.

Також Патріарх Філарет відзначив, що міжконфесійні відносини в Україні є «зразковими і для Європи, і для Америки», та наголосив на значному поглибленні співпраці між конфесіями і релігіями в нашій державі.

Втім, заради об'єктивності варто також зазначити, що попередній Президент Віктор Ющенко відкрито підтримував Українську Православну Церкву Київського Патріархату і також урочисто відвідував, а надто - святкові, богослужіння, причому в храмах різних конфесій.