Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Священики УПЦ піднімають бойовий дух озброєних Всупереч заявам ієрархів РПЦ і УПЦ (МП) про неучасть свого духовенства в суспільно- політичному протистоянні в Україні , священнослужителі УПЦ (МП) все частіше виступають на стороні збройних проросійських "повстанців" , які захоплюють адміністративні будівлі і проводять бойові операції в Донецькій області ,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на "Релігія в Україні " .

Нещодавно проросійські активісти оприлюднили в інтернет-мережі відеозапис бесіди з ієромонахом Афанасієм . Священик повідомив , що він приїхав сюди " звершити молебень , щоб хлопцям трошки надати підтримку " і " дати благословення на цю добру справу " - захист місцевих жителів і їх православної віри від київської влади.

Ієромонах Афанасій зізнався , що ще 10 років тому він потрапив " під заборону через проповіді патріотизму " - керуючий Донецькою єпархією митрополит Донецький Іларіон ( Шукало ) відсторонив священика від виконання своїх обов'язків. На думку отця Афанасія, Київська митрополія УПЦ "веде себе таким же шляхом " - непатріотичним, " ухиляється " від захисту православ'я.

На одному з блокпостів Слов'янська ієромонах Афанасій відслужив для збройних активістів водосвятний молебень , прочитав акафіст архістратигу Михаїлу , окропив повстанців святою водою і давав цілувати їм хрест , після чого ополченці відправлялися на завдання.Інший священнослужитель - протоієрей Володимир Очеретяний, який служить в центральному храмі Харцизького благочиння Донецької єпархії УПЦ - церкви святих апостолів Петра і Павла в Харцизьку - і є козачим духівником Окремої козачого коша імені полковника Івана Богуна в тому ж місті , приїхав 18 квітня разом з колегою - церковнослужителем на блокпост Черевковка Слов'янська і причастив "повстанців" Святими дарами , а також провів з ними духовну бесіду.

Протоієрей Володимир Очеретяний засудив київську владу за те , що вона надсилає сюди війська і танки , і пояснив , що місцеві ополченці " відстоюють свої права" - право жити так , як вони вважають за потрібне.Тут же , на блокпосту , священик освятив бойову корогву ополченцям Слов'янська. Як повідомляється , тканина для хоругви була освячена мощами святого Георгія Побідоносця . Представник повстанців назвав хоругву " бойовим прапором " , яке повстанці використовують " спеціально , щоб бойовий дух не падав ніколи".

Керівник Центру військово- політичних досліджень Дмитро Тимчук , який регулярно проводить моніторинг ситуації в Слов'янську , зазначає: "Напередодні православного свята Великодня особливо цинічно виглядає активність місцевого священнослужителя отця В. (храм в районі Соляних - Славкурорт , м.Слов 'янськ ), що грає ключову роль в забезпеченні російських військовослужбовців в місті. будучи керівником однієї з місцевих структур проросійських сил , о. В. вирішує питання розміщення та харчування « зелених чоловічків » , одночасно будучи місцевим « пропагандистом » екстремістів , які проводять «роботу» з місцевим населенням.

 Як нам вдалося встановити , о. В. веде « інформаційно -психологічну роботу» з парафіянами як мінімум з 2004 р. У своїх проповідях він зазначає , що держави Україна не існувало і існувати ніколи не буде , що жителі України не слов'янського походження. Має дуже сильний вплив на прихожан і користується авторитетом у місцевого населення. Має у регіоні підпорядковані йому парафії - один з них в Червоному Лимані " . Мова , очевидно , йде про настоятеля Воскресенського храму по вул. Сільзаводська , 17 протоієрей Віталій Веселому ( Серафимівський благочинний округ в Слов'янську ) , який раніше , за словами мера Слов'янська Нелі Штепи , організував приїзд в місто озброєних повстанців .

У свою чергу настоятель кафедрального Олександро -Невського собору і благочинний Олександро - Невського округу Горлівської та Слов'янської єпархії УПЦ (МП) протоієрей Микола Фоменко 13 квітня духовно підбадьорював озброєних людей , що зайняли адміністративні будівлі міста . «Церква ніколи осторонь не стояла і не стоятиме , - заявив вийшовши 13 квітня на барикади в Слов'янську протоієрей Микола Фоменко. - Я на події дивлюся , яка згуртованість ! Дай Бог , щоб ви були так само єдині в молитві , як зараз тут . І Олександр Невський , на честь якого наш собор , завжди до єднання закликав » .

Нагадаємо , що раніше раніше Патріарх Кирило , митрополит Іларіон (Алфєєв ) , а також інші представники Московського Патріархату піддавали критиці духовенство УГКЦ , УПЦ Київського Патріархату та інших конфесій за підтримку Евромайдану .

Так , глава РПЦ в січні цього року заявляв , що " священики на барикадах , які під'юджують народ" , займаються неуцерковленою справою. Глава ВЗЦЗ МП критикував лідерів УГКЦ та інші " церковні та навколоцерковні групи , які зайняли дуже чітку політичну позицію , вставши з одного боку барикад " на Евромайдані .

Глава ВЗЦЗ УПЦ архієпископ Луганський і Алчевський Митрофан ( Юрчук) також засудив діяльність Евромайдану , заявивши : " для чого на Майдані знаходяться греко- католицькі священики ? Яку вагу мають їхні слова , якщо там відбуваються такі страшні події , коли страждають люди і проливається кров ? " Тим часом у самому Луганську священики УПЦ (МП ) і УПЦ КП опинилися по різні сторони барикад. Зокрема , на Великдень біля будівлі управління СБУ в Луганській області , зайнятого збройними проросійськими активістами , настоятель храму Святих Гурія , Самона і Авіва УПЦ (МП) протоієрей Павло Батарчуков очолив хресний хід , під час якого окропив святою водою  "повстанців"  в ім'я " упокорення пристрастей і зміцнення духу в ім'я миру , побажавши їм стійкості і мужності ".