Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Археологічна знахідка може змінити уявлення вчених про історію християнства в ДаніїАрхеолог-любитель Денніс Фабрициус Хольм виявив на острові Фюн невеликий натільний хрест із зображенням, яке нагадує Розп'яття.

Після того як знахідку оглянули експерти, було висунуто припущення, що хрест, який, ймовірно, був частиною намиста, може бути датований початком X століття - в той час як сучасна історична наука відносить масове хрещення данів, предків сучасних датчан, до середини-другої половині десятого століття,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на CКГ.

Так, наприклад, Малена Ріфсхауге Бек, археолог з Музею Східного Фюна, зазначила в своєму коментарі для національного радіо, що, можливо, знайдений хрест ознаменує велике історичне відкриття.

«Це сенсаційна знахідка, яка датується першою половиною десятого століття після Різдва Христового, - наводить видання її слова. - Існує практично ідентичне зображення, знайдене в Швеції, яке відносять до цього періоду ».

Експерти відзначають, що відкриття християнського артефакту настільки раннього періоду в Данії особливо примітно, оскільки вік знахідки перевершує знаменитий Камінь з Еллінг - гігантський моноліт з вирізаними на ньому древніми рунами і зображенням Ісуса Христа на хресті, яке датується 965 роком по Р.Х. і яке досі вважалося найбільш раннім артефактом такого роду.

«Таким чином, це зображення може змусити нас переглянути дату, коли, як прийнято вважати, данці прийняли християнство . Людина, яка носила це намисто, безсумнівно, дотримувалася християнської віри », - заявила Малена Р. Бек.

Вона також додала, що, незважаючи на те, що в країні і раніше знаходили подібного роду зображення хрестів і фрагменти ювелірних прикрас з елементами християнської символіки, що відносяться до X-XI століть, нова знахідка на сьогоднішній день є найбільш добре збереженою з усього комплексу виявлених артефактів .

Автор знахідки, Денніс Ф. Хольм, в ефірі Датського радіо розповів, що виявив древній хрест ввечері в п'ятницю 11 березня, коли вирішив після роботи присвятити пару годин улюбленому захопленню.

У якийсь момент його металодетектор об щось вдарився. «Після того як я перевернув грудку землі і побачив хрест, я був не в змозі думати ні про що інше», - зізнався археолог-любитель.

Тепер знахідка буде піддана новій експертизі, а влітку 2016 року, як очікується, хрест буде виставлений в експозиції Музею культури вікінгів в м Ледбі (Ladby Viking Museum).


Християнство в Данії. Історія

Витоки християнства в Скандинавії сягають VII-VIII століть. Так, першим відомим історії місіонером в цьому регіоні був «апостол фризів» Вілліброрд, (Willibrord, 658-739 рр.), Бенедиктинський чернець і місіонер, з 695 року - єпископ Утрехта. З його ім'ям пов'язано навернення до християнства франкської Фрісландії. Однак з письмових джерел достовірно відомий лише факт покупки їм 30-ти місцевих юнаків для подальшого виховання їх в християнській вірі.

Деякі історики вважають, що єпископ Вілліборд зробив першу спробу звернути в християнство короля данів Онгендуса, однак результатів вона не принесла.

У першій половині IX століття в Данії проповідував Ебо (Еббон; 778-851), архієпископ Реймський - франкський церковний діяч і письменник, молочний брат Людовика I Благочестивого. Починаючи з 823 року, він хрестив багатьох данів, а в 826 році в Майнці - і самого короля данів Харальда Клак, першого зі скандинавських королів, який прийняв християнство.

У той же час в Данії і Швеції здійснював свою місіонерську діяльність «апостол Півночі» святий Ансгарій (801-865), монах-бенедиктинець, єпископ Гамбурга і Бремена, який проповідував у Німеччині, Данії та Швеції. Незважаючи на те, що Ансгарій досить успішно місіонерствував серед данів (багато в чому завдяки прихильності короля), після його смерті в 865 році справу християнської проповіді в Данії пішла на спад, і наступне потім століття (860-960 рр.) Датські історики назвали «темним століттям ».

Завершальний етап хрещення Данії пов'язаний зі зверненням короля Харальда Гормссона (Харальда Синезубого). Хрещення відбулося близько 960 року. Звернення Харальда Гормссона прийнято вважати часом офіційного хрещення Данії. Харальд встановив в Еллінг (Jelling) в Ютландії пам'ятний монумент, що складається з двох величезних каменів з рунічними записами. Напис на одному з каменів свідчить, що король Гаральд «зробив датчан християнами».

Остаточне утвердження  Церква в Данії отримала в правління Кнута Могутнього (+1035). Саме в його правління Данія отримала власну архієпископську кафедру. Місіонерський період, який тривав майже 300 років, був завершений.

У невеликому місті Еллінг, розташованому на півострові Ютландія, збереглися два древніх пам'ятника - валуни з висіченими на них руннимі написами. Так званий Малий камінь, встановлений в 955 році першим датським королем Горма Старим, відомий тим, що на висіченому на ньому написі вперше на знайдених в країні древніх пам'ятниках згадується сучасна назва Данії - "tanmarkar" (англ. Denmark).

Великий камінь в Еллінг, висотою 2,43 метра і вагою близько 10 тонн, був встановлений королем Гаральдом I Синьозубим не раніше 965 року.

Напис, висічений на ньому, говорить:

«Харальд король поставив цей камінь на честь Горма, батька свого, і Тюри, матері своєї. Харальд, який підкорив всю Данію і Норвегію, хто хрестив датчан ».

У 1994 році  камені Еллінг поряд з могильними курганами і древньої церквою, розташованими поруч, були включені в список об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Сучасне християнство в Данії

На сьогоднішній день християнство - найпоширеніша релігія в Данії.

За даними дослідницького центру Pew Research Center в 2010 році в Данії проживало 4,61 млн християн, які складали 83,1% населення цієї країни. Енциклопедія «Релігії світу» Дж. Р. Мелтона оцінює частку християн в 2010 році в 85,6% (4,68 млн віруючих).

Найбільшим напрямком християнства в країні є протестантизм. У 2000 році в Данії діяло 3 тисячі християнських церков і місць богослужіння, що належать до 58 різних християнських деномінацій.