Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Молебень

до святого великомученика і чудотворця

Юрія Побідоносця

Диякон: Благослови, владико.

Священик: Благословенний Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є царство, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

Бог Господь, глас 4

Бог Господь і явився нам; благословен, хто йде в ім'я Господнє.

Стих: Прославляйте Господа, бо Він добрий, бо милість Його вічна.

Стих: Вони навколо обступили мене, але я ім'ям Господнім переможу їх.

Стих: Я не вмру, а житиму, і розказуватиму про діла Господні.

Стих: Камінь, яким знехтували будівничі, став головним на розі; від Господа це сталося, і дивне воно в очах наших.

 

Тропар, глас 4

Подвигом добрим змагався ти, страстотерпче Христовий Юріє, вірою,* і мучителів виявив ти нечестя,* і як жертву благосприятливу приніс ти себе Богові.* Тому й вінець перемоги прийняв ти,* і молитвами твоїми, святий, ти всім подаєш прогрішень прощення.

Слава, і нині: богородичний

Таємниця споконвіку закрита і ангелам незнана:* через Тебе, Богородице, Бог землянам появився,* прийнявши в незлитній сполуці тіло* і витерпівши задля нас добровільно хрест;* ним Він воскресив первоствореного* і спас від смерті душі наші.

 

Прокімен

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Мир всім.

Диякон: Премудрість, будьмо уважні.

 

Хор співає прокімен, глас 7: Возвеселиться праведник у Господі* і уповає на нього.

Стих: Вислухай, Боже, голос мій, коли молитимусь до Тебе.

Диякон: Господеві помолімся.

Хор: Господи, помилуй.

Священик: Бо Ти святий єси, Боже наш, і у святих спочиваєш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

 

Всяке дихання, глас 7

Всяке дихання* нехай хвалить Господа.

Стих: Хваліте Бога у святинях Його.

Стих: Хваліте Його у тверді сили Його.

 

Євангеліє

Диякон: І щоб сподобилися ми слухання святого Євангелія, Господа Бога молім.

Хор: Господи, помилуй (3).

Диякон: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія.

Священик: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Священик: Від Луки святого Євангелія читання.

Хор: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик читає Євангеліє від Луки,

зачало 63 (12, 2-12):

Сказав Господь Своїм учням: Нічого нема захованого, що б не відкрилося, і скритого, що б не виявилось. Ось чому те, що ви потемки сказали, почується при світлі; і те, що на вухо ви говорили десь по сховках, оголоситься на крівлях. Кажу вам, Моїм друзям: Не бійтесь тих, що убивають тіло, а потім більш нічого заподіяти не можуть. Я покажу вам, кого треба боятись: бійтеся того, що, вбивши, має владу вкинути в пекло. Так, кажу вам: Того бійтесь. Хіба п'ять горобців не продаються за два шаги? А ні один з них не забутий у Бога. Ба навіть і волосся на голові у вас усе пораховане. Не бійтесь: ви вартісніші за багатьох горобців! Кажу вам: Кожен, хто визнає Мене перед людьми, і Син Чоловічий визнає такого перед ангелами Божими. Хто ж Мене відречеться перед людьми, того і Я відречуся перед ангелами Божими. І всякому, хто скаже слово проти Сина Чоловічого, воно проститься йому; а тому, хто хулитиме Святого Духа, не проститься. Коли вас приведуть у синагоги, до урядів та до влади, не клопочіться тим, як або що вам відповісти, або що казати, бо Дух Святий навчить вас тієї години, що треба говорити.

Хор: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Хор співає стихири самогласні, глас 6

Слава: Молитвами святого великомученика Юрія,* Милостивий, очисти* множество прогрішень наших.

І нині: Молитвами Богородиці,* Милостивий, очисти* множество прогрішень наших.

Стих: Помилуй мене, Боже, з великої милості Твоєї,* і багатством щедрот Твоїх очисти мене з беззаконня мого.

Стихира: Нині вся вселенна просвічується промінням страстотерпця,* а Христова Церква, прикрашена квітами, кличе до тебе, Юрію:* Угоднику Христовий і заступнику найщиріший,* не переставай молитися за нас до Господа.

 

Єктенія

Диякон: Помилуй нас, Боже, по великій милості Твоїй, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Хор: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимось Господеві Богу нашому, щоб вислухав голос моління нас, грішних, і помилував рабів Своїх (ім'я), і охоронив нас від усякої скорби, біди, гніву і нужди, і всякої хвороби душевної і тілесної, і дарував нам здоров'я з довголіттям, промовмо всі: скоро вислухай і милостиво помилуй.

Хор: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимось, щоб зберегтися місту цьому і святому храму цьому, і всякому місту, селу, країні, від голоду, загибелі, землетрусу, потопу, граду, вогню, меча, нападу чужинців і міжусобної брані, і щоб Він був милостивий, добропривітний і добропомічний, благий і чоловіколюбний Бог наш, і відвернув увесь гнів Свій, що наступає на нас, і визволив нас від належної праведної Своєї погрози, і помилував нас.

Хор: Господи, помилуй (12).

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог вислухав голос моління нас, грішних, і помилував нас.

Хор: Господи, помилуй (3).

Священик: Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, уповання всіх кінців землі і тих, що на морі далеко, і, милостивий, будь милостивим, Владико, до гріхів наших і помилуй нас. Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

 

Молитва

Диякон: З умилінням усі голови (і коліна) приклонивши, до святого великомученика і чудотворця Юрія помолімся.

Хор: Святий великомученику Юрію, моли Бога за нас.

 

Священик читає молитву:

О всехвальний святий великомученику і чудотворче Юрію, зглянься на нас скорою твоєю поміччю і ублагай чоловіколюбного Бога, щоб Він не осудив нас, грішних, за беззаконня наші, а простив їх нам з великої Своєї милості. Не погорди моліннями нашими, але випроси нам у Христа Бога нашого тихе і богоугодне життя, здоров'я душевне і тілесне, родючість землі і достаток у всьому; і щоб ми не використали на зло блага, даровані нам тобою з милості всещедрого Бога, але на славу святого імені Його і на прославлення могутнього твого заступництва. Нехай Він охоронить нас собором святих ангелів Своїх, щоб ми визволилися при кінці життя нашого від хитрощів лукавого і всякого його діяння, і щоб неосудно стали ми перед престолом Господа слави. Вислухай нас, мученику Христовий Юрію, і моли безперестанно за нас триособового Владику, всіх Бога, щоб Його благодаттю і чоловіколюб'ям та твоїм заступництвом і поміччю ми сподобилися стати з ангелами, архангелами і всіма святими по правиці праведного Судді, і славити Його з Отцем і Святим Духом завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

 

Відпуст

Диякон: Премудрість.

Хор: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.

Хор: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. Господи, помилуй (3). Благослови.

Священик: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої Своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших, святого великомученика і чудотворця Юрія Побідоносця, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Хор: Амінь.

 

І одразу:

Величаємо тебе,* страстотерпче святий Юрію,* і шануємо чесні твої страждання,* що їх ти витерпів за Христа.

 

Після цього у свята і урочистості священик виголошує многоліття.