Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

 До сьогодні дійшло мало передань про святого мученика і архидиякона Євпла.

Відомо, що він жив у місті Катанія на острові Сицилія в Італії за часів Діоклетіанового правління (роки правління імператора з 284 по 305).

Він був глибоко віруючим християнином і архидияконом.

Коли імператор Діоклетіан почав переслідувати християн, у 304 році Євпла ув'язнили і привели на суд, де він визнав перед всіма, що є християнином.

Вояки Діоклетіана почали мучити святого різними тортурами, вимагаючи від нього відмовитись від Христової віри. Однак він твердо тримався у вірі і вибрав смерть замість відречення. Коли вояки побачили, що тортурами Євпла не зламають і що він залишиться християнином до смерті, то убили його мечем.

До сьогодні нетлінні мощі святого Євпла зберігаються в Італії у церкві міста Тревіко.

 

 *                               *                              *

24 серпня 1991 р. Верховна Рада України прийняла спеціальний історичний Акт, в якому урочисто проголосила, а точніше - відновила самостійність і незалежність Української держави. У такий спосіб, по суті, був покладений певний початок реалізації волі й відповідного плану-задуму Божого Провидіння щодо подальшої долі та місії українського народу та його - натхненного й провадженого Святим Духом - різноликого й правдивого християнства в цілому світі. Чи, принаймні, в його великій і досить важливій і значущій частині.

Й, зрозуміла річ, що все це дуже й дуже не подобається "дияволові", який, до того ж, наразі перебуває "у великій люті знаючи, що небагато йому лишається часу" (Одкр.12:12). І от вельми значна частка цієї його люті виливається нині саме на незалежну Україну та її Божого народу.

Й от, 24 лютого 2022 р., тобто рівно через 6 місяців (на 185-й день), як виповнилася 30-та річниця української незалежності, тобто на її 31-му році - і це вже у 21-му столітті та, відповідно, на 21-му році, як відбувся історичний візит св. Папи Йоана Павла ІІ в червні 2001 р. в Україну, спалахнув черговий - набагато масштабніший та криваво-руйнівний і спустошливий етап збройної агресії вкрай озвіріло-сатанинського кремлівського режиму проти України. Та, по суті, близька до геноцидної війна, що спричинила нові - численні жахливі втрати і страждання нашого народу...

І, як наголошує Слово Боже, "коня готують на день битви, але перемога - від Господа" (Пр.21:31). І слава Богу за Україну та її відважних захисників-героїв!

[Відповідні роздуми і спостереження щодо цього (а також деяку дотичну тематику) опубліковані на цьому ж порталі. І ознайомитися з якими можна, якщо в Пошуковій системі Кіріоса (чи ukr.net) набрати і відкрити такий текст (заголовок): "Вхід Господній в Єрусалим - Кіріос", а, крім того, "23 червня - Святого священномученика Тимотея... - Кіріос.]