Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

святий Давид СолунськийЦього дня Церква Свята (східного обряду) віддає честь пам’яті преподобного Давида, що в Солуні.

Святий Давид жив на рубежі V-VI ст. Земний ангел і небесний чоловік, він рано залишив батьківщину, Месопотамію, і всі земні прихильності, щоб взяти свій хрест і йти за Господом. Він став ченцем в Солуні, в монастирі Святих Феодора і Меркурія, який називається Кукуллатскім. Преподобний Давид усмиряв бажання плоті безперервними подвижницькими працями. Він йшов по шляху осягнення чесноти, спираючись на роздуми над Святим Письмом і житіями святих.

Особливе його захоплення викликали святі стовпники Симеон Старий, Симеон Дивногорец, Данило, Потап та інші. Ревно бажаючи наслідувати їх, прп. Давид став жити на мигдальному дереві, що росло по праву сторону від церкви, влаштувавши на гілках новий небачений стовп. Так він зробив себе дивовищем світу, для Ангелів і людей. Подвижник терпляче переносив будь-яку погоду: і пориви вітру, і сонячну спеку, і потоки дощу, і зимовий сніг, і холод. У нього навіть не було тієї міцної опори, яку мали святі, трудився на стовпі. Прп. Давиду доводилося весь час триматися за свою гілку - він став подібний до птаха, яка  підносить до Господа солодкі звуки безперервних молитов і славослів'я.

Учні преподобного Давида, благочестиві і старанні в справах чесноти, благали його спуститися з гілки, щоб наставляти їх в основах чернечого життя. Але святий відповідав, що зійде з дерева не раніше, ніж через три роки, коли отримає від Господа знамення. Після закінчення цього терміну прп. Давиду з'явився Ангел і сповістив, що його небесна життя було бажана Богові, а тепер настав час спуститися і віддалитися в келію в очікуванні іншої місії. Святий розповів про це бачення учням, і вони приготували йому нове житло - крихітну хатину. Тоді в присутності митрополита Солунського Дорофея і численних священиків преподобний Давид зійшов з дерева. Вони відслужили Божественну літургію, потім святий віддалився в затвор при загальному духовному тріумфуванні і подячних співах.

Прп. Давид невпинно молився, ні на що не відволікаючись, і стежили ще більшу благодать і милість у Бога. Одного разу вночі воїни, які несли службу на міських стінах, побачили, що з вікна келії святого виривається полум'я. На ранок вони прийшли до нього і з подивом побачили, що келія неушкоджена, а чоловік Божий живий і здоровий. Це диво повторювалося часто, і все місто міг свідчити про нього. Один з жителів, Паладій, багаторазово присутній при дивовижному явищі, говорив: «Якщо Господь дарує Своїм служителям таку славу, то що ж Він приготував їм у майбутньому віці, коли вони будуть сяяти подібно до сонця?» І він пішов у Єгипет, щоб стати ченцем.

Божественна слава, яку преподобний Давид споглядав, дарувала йому силу виганяти бісів. Він також повертав зір сліпим і зцілював всяку недугу, закликаючи ім'я Христове, так що все місто почитало його своїм Ангелом-хранителем.

У цей час орди слов'ян і аварів, вже заполонили і розорилися майже всю Македонію. Сірмій був резиденцією префекта Иллирика. Тоді префект написав митрополиту Солунському Аристиду, просячи його відправити з посольством до імператора Юстиніану якогось доброчесного чоловіка, щоб упросити останнього перенести резиденцію префекта до Солуня, оточену неприступними для варварів стінами. Єпископ зібрав знатних людей і духовенство, і всі вони в один голос вигукнули, що тільки святий відлюдник Давид може бути їх гідним представником перед імператором. Преподобний, посилаючись на похилий вік, спочатку відмовився, але потім, згадавши про відвідування Ангела, підкорився. Він передбачив, що помре після повернення, за кілька стадій до своєї келії.

Коли подвижник вийшов з келії, городяни, побачивши його, простяглися на землі: волосся і борода покривали його з голови до п'ят, а лик, подібний лику праотця Авраама, випромінював сяйво слави. Разом з двома учнями він відплилв до Константинополя, але коли вони прибули, імператора не виявилося в палаці, і святого прийняла імператриця Феодора. Вона просила його молитися про спасіння імперії та міста. Коли імператор Юстиніан повернувся і дізнався, що при дворі знаходиться якийсь чоловік Божий, він зібрав сенат, щоб вислухати його прохання. Тоді прп. Давид узяв голими руками розпечені вугілля, поклав на них фіміам і кадив перед імператором і всім сенатом близько години, причому руки його анітрохи не були обпалені. Імператор був вражений і милостиво прийняв прохання митрополита, принесене прп. Давидом. Він погодився перенести до Солуня резиденцію префекта Иллирика і відправив святого на батьківщину з великими почестями.

Коли корабель наближався до Солунському маяка, звідки вже було видно монастир прп. Давида, святий сповістив учням, що настав його час. Обмінявшись з ними поцілунком миру, він підніс останню молитву Господу і віддав Йому свою блаженну душу. Хоча дув сильний вітер, корабель зупинився. Всюди поширилися пахощі і почулися небесні голоси. Коли видіння зникло, корабель знову поплив. Митрополит і всі жителі міста зустріли святого на березі і, згідно з останньою волею подвижника, поховали в монастирі.

Через сто п'ятдесят років ігумен обителі, бажаючи взяти частинку мощей святого, наказав відкрити його могилу, але камінь, що лежав на ній  розбився на тисячу шматочків. Через тридцять років наступний ігумен зумів підняти труну і знайшов святі мощі прп. Давида нетлінними. У 1222 р., під часи латинського панування, святиня була перенесена в Павію і повернена до Солуня в 1978 р. Протягом століть від мощей прп. Давида відбуваються численні чудеса.

Джерело: www.pravoslavie.ru.