Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

гріхІ. Людина в ставленні до землі

1. Чи належним чином я використовував природні ресурси Землі (обробіток ґрунту, геологічні дослідження і под.)?

2. Чи не шкодив я навколишній природі, викидаючи сміття у непризначених для цього місцях: у лісі, при дорозі, тощо?

3. Чи не спалював листя, сухої трави чи інших біологічних відходів сільського господарства, спричиняючись таким чином до зменшення вмісту гумусу у грунті?
Чи не засмічував приміщення, вулиці, громадський транспорт?

5. Чи не спалював токсичних та канцерегонних речей (напр. пластик, поліетиленова плівка чи мішки, синтетичний одяг та взуття) на присадибній ділянці?
Чи не є я співучасником неправомірного прокладання стоків для різного роду промислових викидів підприємства, на якому працюю?

7. Чи правильним чином (це стосується землеробів та садівників) я обробляю землю та сад? Чи не приносить їхній обробіток отрутохімікатами шкоди моєму власному здоров’ю, здоров’ю оточуючих мене людей, тваринам і рослинам?

8. Чи дотримувався я відповідних норм та дозування, обробляючи рослини хімічними добривами?

9. Чи дотримувався я відповідних норм очищення після обробки та перед продажем або ж безпосереднім споживанням продуктів харчування?

10. Чи не використовував я надмірну кількість хімічних добрив з метою пришвидшити ріст, дозрівання чи покращити зовнішній вигляд фруктів, овочів чи инших продуктів харчування?

11. Чи шаную я рослини на території, де живу і на інших територіях, куди виїжджаю, наприклад, під час вихідних чи у час відпустки?

12. Чи не нищу я без жодної необхідності рослинність, ламаючи дерева, вириваючи квіти, тощо?

13. Чи не зриваю я квіти, що є під особливою охороною, наприклад, у горах?

ІІ Людина в ставленні до води

• Чи усвідомлюю я цінність Божого дару води і чи бережливо її використовую?
  • Чи не пропускає в мене на кухні чи у ванній кімнаті кран і чи не витікає в каналізацію безцінний Божий дар – вода?
  • Чи закриваю я кран коли чищу зуби, чи не дозволяю на повний кран витікати воді під час намилювання рук чи бриття?
  • Чи не засмічував я особисто водоймища: ріки, стави і озера?
  • Чи не мив можливо свого автомобіля в річці чи ставку?
  • Чи не був я байдужим до забруднення фабричними викидами рік, ставків і озер?

ІІІ. Людина в ставленні до повітря

1. Чи докладав я зусиль, аби знешкоджувати викидні гази і промислові викиди?

2. Чи не спалював “господарюючи” листя, бур’яни, непотрібні речі чи відходи, забруднюючи при тому атмосферу і наражаючи на небезпеку здоров’я та життя людей.

3. Чи не отруюю я цигарками повітря вдома, на роботі чи у транспорті? Чи не псував я своє здоров’я та здоров’я інших, завдяки палінню цигарок? Чи не спонукав я інших до паління цигарок? Чи не палив я у місцях, де паління заборонене?

7. Чи не поводився я легковажно, забуваючи про засоби безпеки, користуючись електромережею чи газом?

8. Чи не використовую я без особливої потреби та понадмірно автомобіль, зокрема для подолання коротких дистанцій чи коли є наявними добрі альтернативи громадського транспорту?

Чи дбаю я про належний технічний стан мого автомобіля (двигуна)?

9. Чи не залишав я без потреби увімкнутим двигун автомобіля, не задумуючись над нанесенням тим самим шкоди навколишньому середовищу викидними газами?

10.Чи я знайомий із основними принципами екологічного водіння автомобіля і чи застосовую їх на практиці?

IV. Людина у в ставленні до продуктів харчування

1. Чи я вживаю здорову їжу?

2. Чи не брав і чи не передавав я продукти харчування брудними руками?

3. Чи не легковажив я використанням засобів особистої гігієни при виробництві, перевезенні і зберіганні продуктів харчування?

4. Чи не споживаю фруктів чи грибів, які виросли поблизу автомобільної траси (до триста метрів вагоме забруднення, зокрема важкими металами)?

5. Чи не випасаю корови, не кошу для неї трави біля автотраси і відповідно чи не споживаю отруєних інтенсивним рухом автотранспорту молочних продуктів, або чи не продаю чи пропоную їх іншим людям.
Чи не марнував я продукти, – а це стосується передовсім хліба, – викидаючи їх у смітник?

V. Людина у стосунку до сучасної урбанізації

1. Чи площа мого житла не перевищує моїх дійсних потреб?

2. Чи я використовую для опалення свого житла сучасні енергозберігаючі технології?

3. Чи будучи будівельником або архітектором, зважаю я на охорону природного середовища, територій навколо житлових кварталів? Чи у моїх архітектурних планах є місце для зелених скверів і парків?

4. Чи при будові житлових приміщень я не використовував дешевих, однак шкідливих для людського здоров’я матеріалів?

5. Чи зберігаючи особливо шкідливі для здоров’я будівельні матеріали, я попіклувався про їхнє належне укриття?

6. Чи не зберігаю я шкідливі для здоров’я матеріали у легко доступних місцях?

7. Чи у моєму помешканні дотримується відповідна температура і вентиляція?

8. Чи дбаю я про належний порядок у себе вдома та на робочому місці?

9. Чи моє прибирання та домогосподарювання не шкодить моєму здоров’ю та здоров’ю інших?

Джерело: paraskeva