Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Плоди Люксембурзького екопослання ССЕЕ в Івано-Франківській архієпархії УГКЦ5 листопада, під час зборів деканів Івано-Франківської єпархії УГКЦ, було озвучено послання консультативної наради Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) на тему «Внесок Церкви для збереження створіння», яка нещодавно відбулась у Люксембурзі під керівництвом високопреосв. Андре Леонарда, архієпископа Брюсселю і голови підкомісії «Збереження створіння» ССЕЕ за участі фахівців із сфери церковної екології, Святого Престолу та Європейської християнської екологічної мережі (ECEN).

Основні аспекти Екопослання ССЕЕ отцям-деканам Івано-Франківської Архієпархії презентував учасник Люксембурзької наради проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології. «Основним посланням, яке я уповноважений Вам передати – є те, що одним із суттєвих елементів місії Церкви в сучасному світі є служіння для збереження створеного світу, яке є невід’ємною частиною служіння для спасіння людини і прослави Бога», - сказав очільник Екобюро УГКЦ.

Іншими словами, Церква піклується про вирішення екопроблем, не тому що немає чим зайнятися, чи бажає комусь сподобатись, що це модно тощо, але тому, щоб бути самою собою і належним чином виконувати своє служіння, у ключових вимірах свого життя і діяльності (проголошенні Божого Слова, літургійно-сакраментальному житті і дияконії). Завданням Церкви жодним чином не є замінити державні каральні природоохоронні органи, але, в першу чергу, плекати свідомість та почуття відповідальності за Божі дари природи на засадах християнської віри та етики.

В контексті стратегії УГКЦ до 2020 р. «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», – як зазначив проф. Шеремета, – повчання про християнську відповідальність за створіння в рамках катехизації, проповідей чи уроків християнської етики, а також різні види екодияконії чи практичного милосердя до природного довкілля є важливими інструментами оживлення наших парафій та зустрічі з Христом.

Під час виступу було озвучено перші результати праці Мережі єпархіальних та екзархальних референтів з питань екології УГКЦ, яка на сьогодні охоплює 10 із 12 єпархій та екзархатів, а також озвучено наміри стосовно формування Міждеканальної мережі референтів з питань екології Івано-Франківської Архієпархії.

На завершення виступу увазі присутніх було презентовано Церковний еко-календар на 2014 р., який нещодавно видало Бюро УГКЦ з питань екології. Календар присвячений вченню бл. Папи Івана Павла ІІ про християнську відповідальність за Боже створіння – природу, може служити гарним засобом для екологічної катехизації, подаючи ключові цитати Понтифіка про християнське покликання берегти природу, екологічний гріх та необхідність цілісного навернення до Бога, яке містить також і екологічні імплікації і має стати евідентним у ставленні до навколишнього середовища у нашому повсякденному житті.

Після відповідей на поставленні запитання високопреосв. Володимир (Війтишин), архієпископ та митрополит Івано-Франківський, подякував доповідачеві за працю на ниві збереження створіння на рівні Івано-Франківської архієпархії, Української Греко-Католицької Церкви, українського суспільства та міжнародному рівні, а також закликав протопресвітерів підтримати формування Міждеканальної екомережі.

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Інформаційну службу Бюро УГКЦ з питань екології.