Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

На горі Хом’як встановлено сонячні панелі для підсвічування статуї Матері БожоїНа території природно-заповідних територій України завершився проект «Програма екологічних громадських ініціатив для Сходу і Заходу України», що реалізовувався Фондом розвитку ГО «Західноукраїнський ресурсний центр» спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Громадська організація «Центр соціальних і ділових ініціатив» в партнерстві з Карпатським національним природним парком на території Женецького природоохоронного науково-дослідного відділення в рамках проекту «Гора Хом’як – унікальна перлина  Українських Карпат» завершила всі заплановані проектні роботи.

Проект був спрямований на збереження і підвищення туристичної привабливості природоохоронних територій через встановлення та популяризацію об’єктів відновлювальної енергетики, а також елементів інфраструктури по маршруту «Урочище Вередівський  – гора Хом’як» і підтримку громадських екологічних ініціатив.

Територія Карпатського НПП характеризується багатством природних ландшафтів, гірськими потоками, різноманітністю флори і фауни. Еколого-пізнавальна стежка «Урочище Вередівський – гора Хом’як» починається за 700 метрів  від дороги державного значення Івано-Франківськ – Рахів в напрямку села Поляниця до  туристичного комплексу «Буковель».

Маршрут пролягає на північ, спочатку дорогою вздовж потічка, що тече з-під Хом’яка, а вище – серпантинною стежкою. В кінці стежки зустрічаються кам’янисті розсипи, де проростає гірська сосна і карликова береза. Закінчується маршрут виходом на одну з вершин Горганського хребта – гору Хом’як (1542 метри над рівнем моря).

Відокремлене положення і значна висота вершини гори Хом’як дає можливість спостерігати мальовничі краєвиди в найближчому сусідстві: на півночі бачимо хребет Ліснів, а за ним гора Рокита з Лисиною Космацькою, на півдні – вершини Петроса і  Говерли, на південному сході – Ворохтянську Магуру. На самій вершині гори Хом’як в 2006 р. завдяки місцевим жителям за задумом  Ігоря Ляхівського з міста Червонограда, було встановлено статую Матері Божої, яка  спрямована із заходу на схід в знак єдності України (скульптор Любомир Яремчук).

З метою покращення інфраструктурної привабливості по ходу маршруту в рамках проекту були встановлені малі архітектурні форми: 3 навіси від негоди, 7 лавочок, 2 інформаційні стенди та 5 вказівників.

Для популяризації маршруту, а також загалом привабливості територій Парку були виготовлені магніти «Відкрий для себе гору Хом’як». На всіх інфраструктурних елементах та інформаційних стендах можна знайти QR–код з посиланням на сайт Карпатського національного природного парку для отримання більш детальної інформації.

Завершальним етапом в реалізації проекту став монтаж сонячних панелей на вершині гори Хом’як для підсвічування статуї Матері Божої. Сонячні панелі загальною площею 3,3 кв.м з потужністю 0,54 кВт та всі комплектуючі були вручну винесені на вершину гори Хом’як монтажниками з компанії SOLARSERVISE з міста Миколаєва та працівниками Женецького відділення, а також відділу рекреації КНПП.

На даний час відвідувачі зможуть відпочити на лавочці, що знаходиться під сонячними панелями, насолодитися краєвидами Українських Карпат, а також підзарядити свої ґаджети  через спеціальні USB-порти. Відрадно, що жителі навколишніх сіл мають приємну можливість милуватися сяйвом, яке  випромінює статуя Матерії Божої в темний час доби завдяки сонячним панелям.

Проект був також активно підтриманий громадами і духовними отцями навколишніх населених пунктів. Так, з ініціативи отця Петра (Церква Св. великомученика Дмитрія), на День Прапора, 23 серпня на полонині Хом’яків відбулося Богослужіння і Молитва за Україну.

Реалізація проекту стане потужним поштовхом для підвищення екологічної свідомості жителів регіону та відвідувачів, а також розвитку екотуризму на природно-заповідних територіях та підвищення добробуту місцевих громад.

Є надія, що проект матиме статус пілотного на території  Карпатського національного природного парку і аналогічні проекти будуть реалізовані й на інших природно-заповідних територіях.

Сподіваємося, що відвідувачі Парку будуть бережливо відноситися як до встановленої інфраструктури, так і до духовних святинь, зберігаючи красу Карпатського краю для майбутніх поколінь.

Керівник проекту: Іван Зінов’єв

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Інформаційну службу Бюро УГКЦ з питань екології.