Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Блаженніший Епіфаній привітав українців з Днем СоборностіДорогі брати і сестри, співгромадяни, шановне українство!

 

Сердечно вітаю всіх вас з Днем Соборності та ювілеєм 100-ліття від дня проголошення Акту Злуки, яким стверджувалася державна єдність України. Символічно, що сталося це на площі перед Собором Святої Софії – храмом, який уособлює духовну єдність та велич княжої Київської держави, нагадуючи про релігійну та державотворчу справу святих князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого.

Протягом століть український народ був позбавлений власної державності. Зовнішня агресія та внутрішні чвари і незгода раз за разом руйнували спроби відродити єдину країну, зібрати в одному домі всіх розділених кордонами імперій дітей українського народу. Лише століття тому стало можливим втілити цю мрію в життя – Схід і Захід України проголосили єднання в соборній, незалежній, єдиній українській державі.

Відомо, що ця єдина держава не змогла захистити себе. Однак історична Злука українських земель, прагнення соборної єдності та незалежності продовжили надихати покоління українства на Батьківщині та у краях поселення до боротьби за втілення цих мрій у життя. І ця боротьба увінчалася успіхом.

Тож святкуючи День Соборності та ювілей Акту Злуки, маємо згадати нашу історію, найперше для того, щоби зробити з неї висновок: сила народу – в єдності.

Всі ми знаємо про проблеми і негаразди сьогодення та прагнемо кращого майбутнього для України. Однак надзвичайно важливо, особливо знаючи уроки нашої історії, у прагненні до ідеалу не зруйнувати того спільного дому, який ми вже маємо.

У рік, що розпочався, перед нами з новою силою постають виклики збереження єдності і державності України. Бажаю всім нам мудрості від Бога, зваженості та далекоглядності, щоби гідно відповісти на них, зміцнити наш спільний дім, а не похитнути його чварами й розбратом.

Це завдання також стоїть і перед Помісною Церквою, яка проголосила своє єднання на Соборі 15 грудня минулого року, а 6 січня цього року від Вселенського Патріарха отримала Томос про автокефалію. Утвердження єдності Помісної Української Православної Церкви – обов’язок для всіх її ієрархів, духовенства та вірних, наш спільний внесок в розбудову Соборної України.

Тож у цей святковий день вітаючи всіх вас, закликаю до спільної праці, до мудрості й витримки, а віруючих – також до молитви за Україну і за Церкву.

Нехай Всемилостивий Бог допоможе нам подолати всі виклики й випробування, захистити Україну від агресії, досягти перемоги і справедливого миру, відновити територіальну цілісність нашої держави, разом творити краще майбутнє.

 

В єдності – сила народу, Боже, нам єдність подай!

Закликаю на всіх Господнє благословення!

 

ЕПІФАНІЙ,

Митрополит Київський і всієї України

22 січня 2019 р.


 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на pomisna.info