Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Послання архієпископа Мечислава Мокшицького у річницю завершення ІІ Світової війниУлюбені!

У своїй історії людство пережило безмір страждань, які залишили на багатьох поколіннях глибокі рани та важкі спогади про минуле. Наше покоління є тим, яке поєднує в собі історію із сучасністю та майбутнім, особливо у відношенні до ІІ Світової війни. Ще живуть наочні свідки тих подій. Це їм війна забрала найпрекрасніші роки дитинства і молодість, зазвичай, наповнену мріями та прагненням щасливого майбутнього. З цим воєнним поколінням більшість з нас зустрілася, бо це наші батьки і діди. Саме вони розповіли нам надзвичайно важку історію, поєднану зі страхом та постійною небезпекою для життя. Ми зустріли також тих, хто пройшов крізь нацистські та радянські концтабори. Ми бачили кладовища, які приховують мільйони людських існувань і можна сказати, що немає країни в Європі, у якій не було б таких місць.

Ми сьогодні бачимо, як швидко відходить покоління свідків війни, тому нашим обов’язком є зберегти в історії ці жорстокі події, щоб більше ніколи і ніхто з нашого покоління і того, яке ми виховаємо, не підняв руку на основне право кожної людської істоти жити в мирі. Саме про це право говорив 7 червня 1979 р., під час свого перебування в таборах смерті Аушвіц-Біркенау, св. Йоан Павло ІІ: „Ніколи жоден народ не може розвиватися коштом іншого, ціною його узалежнення, завоювання, ціною його експлуатації, ціною його смерті”.

Причиною згадки про подію, якою була ІІ Світова війна і в її контексті погляд в майбутнє є День Перемоги. І хоч це є день радості, однак, ми всі усвідомлюємо собі, скільки заплачено за цю радість, тому залишається він днем задуми і пошани до загиблих, а також закликом нас, віруючих людей: „Від мору, голоду, вогню і води, врятуй нас Господи!”

У нас, жителів України, є особлива причина, щоб молитися цією молитвою з подвійним зусиллям перед обличчям реальної загрози і в черговий раз надати їй благальний характер. Прошу, не забувайте про цю молитву. Огорнімо нею всіх загиблих, поранених, покалічених, розділені сім’ї, що переживають тривогу невизначеності. Просімо, щоб ми не втратили того, що таким великим зусиллям і таким величезним коштом здобуло для нас покоління ІІ Світової війни.

Нехай наше благання почує Марія, Допомога Вірних, і заспокоїть наш страх Марія, Цариця Миру, а всю Церкву своїм заступництвом обдарує св. Йоан Павло ІІ, Папа Родини.


Львів, 8 травня 2014 року
№ 27 / 2014

+ Мечислав Мокшицький
Архієпископ Митрополит Львівський,
Голова Конференції Римсько-Католицького Єпископату України


 Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Католицький Медіа Центр.