Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Комюніке 52-го пленарного засідання Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
 
27–28 березня 2019 року у Вищій духовній семінарії в Брюховичах біля Львова відбулося 52-ге пленарне засідання Конференції єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні.

В ньому взяв участь Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, який обговорив суспільно-релігійну ситуацію в Україні.

Єпископ Ґжеґож Кашак із дієцезії Сосновець (Польща) розповів про пастирське піклування єпископів про сучасну сім’ю. Він запропонував пастирям практичні поради щодо допомоги сім’ям у сьогоднішньому секуляризованому світі.

Архієпископ Мечислав Мокшицький розповів про зустріч очільників Конференцій єпископів із Папою Франциском, яка відбулася в лютому цього року у Ватикані. Темою був захист неповнолітніх від зловживань і насильства. Обговорено два документи щодо захисту неповнолітніх, які ухвалила Конференція єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні. 

Про справи чоловічих і жіночих орденів поінформував єпископ Едуард Kawa OFMConv, а про справи, пов’язані з душпастирством молоді, – єпископ Ян Собіло. 

Єпископи внесли виправлення в назви комісій:
Комісія у справах кліру;
Комісія у справах молоді та покликань.

Єпископ Віталій Кривицький SDB розповів про роботу Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, яку він зараз очолює.

Єпископ Станіслав Широкорадюк OFM поділився інформацією про роботу «Карітас-Спес» і пастирське служіння військових капеланів.

Єпископ Леон Дубравський OFM розповів про діяльність Інституту богословських наук у Городку Хмельницької області.

Єпископ Антал Майнек OFM говорив про душпастирство ромів на Закарпатті.

Єпископ Яцек Пиль OMI ознайомив із низкою справ, пов’язаних із діяльністю Літургійної комісії. Він представив видання IV тому Лекціонарія й Ритуалу молитов на Великий Тиждень та Пасхальне Тридення зі співами.

Єпископи затвердили текст V тому Лекціонарія, який за схваленням Конгрегації Божого культу й дисципліни таїнств буде надрукований для вжитку в парафіях. 

Єпископ Радослав Змітрович OMI передав єпископам Катехетично-молитовний підручник для використання в парафіях під час Року святості подружжя і сім’ї. Підручник містить катехези, молитви й богослужіння. Також єпископ говорив про підготовку до Конгресу сімей, який відбудеться від 20 до 22 вересня 2019 року в Шаргороді й Вінниці. Конференція заохочує вірних до численної участі в Конгресі.

Єпископи встановили І суботу вересня як Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих за віру в ХХ столітті, головні урочистості якого відбуватимуться в Тиврові.

Конференція закликає вірних узяти участь у Всеукраїнській ході на захист прав дітей і сімей, яка відбудеться в Києві 8 червня 2019 року.

На закінчення пленарного засідання єпископи вділили апостольське благословення вірним.

Наступне, 53-тє, пленарне засідання Конференції призначено на 29–30 листопада 2019 року у Львові.



Львів, 28 березня 2019

Єпископ Віталій Скомаровський,
генеральний секретар КЄУ

Єпископ Мар'ян Бучек,
нотаріус


Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на КМЦ.