Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

 «Молимося за єдність православних конфесій в Україні» - заява УАПЦ(о)7 листопада 2018 р. відбулося чергове засідання єпархіяльної ради Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ. Було розглянути перебіг здійснення стратегічної програми «Розвиток у діалозі», схваленої єпархіяльним собором 2018 р. Запрошений на засідання єпископ Василь (Тучапець) ознайомив присутніх із канонічними засадами й практикою організації управління єпархіями УГКЦ. Було рекомендовано архиєпископові Ігореві (Ісіченку) призначити протосинкелом Харківсько-Полтавської єпархії митр. прот. Віталія Зубака. О. Олег Бондарук призначений представником Харківсько-Полтавської єпархії при Патріяршій курії УГКЦ, а прот. Іван Лещик – єпархіяльним координатором програми «Жива парафія». На засіданні прийнято заяву «Молимося за єдність православних конфесій в Україні», спрямовану до учасників процесу об’єднання задля здобуття томосу про автокефалію.

Заява єпархіяльної ради Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви (Харків, 7 листопада 2018 р.)

На кожному богослужінні в храмах Харківсько-Полтавської єпархії ми підносимо молитву «за добрий стан святих Божих Церков і за з’єднання всіх». Саме втілюючи цю молитву в реальні вчинки, єпархіяльний собор 2015 р. вирішив розпочати братній діялог із Українською Греко-Католицькою Церквою про досягнення євхаристійної та адміністративної єдности. Які б перешкоди не зустрічалися на шляху здобуття цієї єдности, ми спокійно і впевнено простуємо до спільного престолу.

Нас тішить, що єпископат іншої частини УАПЦ разом із УПЦ-КП та УПЦ-МП став на шлях творення єдиної Православної Церкви в Україні. З глибокою вдячністю ми приймаємо ухвали Святішого Синоду Константинопольської Церкви-Матері з 11 жовтня 2018 р. про повернення цих трьох юрисдикцій до канонічного стану, порушеного актом 1686 р. про підпорядкування Київської православної митрополії Московському Патріярхові. Віримо, що майбутня автокефальна Православна Церква в Україні стане діяльною творчою силою в духовній віднові українського народу, а з часом долучиться до процесу, розпочатого Харківсько-Полтавською єпархією 2015 р.

Молячись про успішне завершення процесу поєднання частин УАПЦ та УПЦ-МП з УПЦ-КП та здобуття ними томосу про автокефалію, ми ще глибше усвідомлюємо свою відповідальність як ініціяторів і першопрохідців у подоланні протистоянь історичних спадкоємців Київської митрополії, обумовленого політичним тиском на Церкву східних деспотій у XV-XVII ст. Ми певні, що Київська Церкви реалізує свою апостольську місію лише звільнившись від тягарів минулого та здобувши цілковиту самостійність служіння, надійний захист від нав’язливого втручання світських політиків і державних урядовців. Запорукою її гідного представлення в світі й перетворення на вирішальний чинник екуменічного руху має стати співпричастя з Апостольською столицею та плекання обрядової ідентичности, перебраної з Константинополя й збагаченої власним досвідом. Молячись про це і бажаючи успіху православним братам у здобутті ними томосу про автокефалію та долученні до нашого шляху, знов і знов виголошуємо: «Боже, нам єдність подай!»

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на uapc.org.ua