Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У Львові провели „ІІ Всеукраїнський Форум відповідальних людей“З 3 до 5 листопада у Львові провели „ІІ Всеукраїнський Форум відповідальних людей“, який організовувала Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ, щоб обговорити шляхи до змін. Щонайменше сотня учасників зі Східної, Південної, Західної України ділилися власним баченням, того, які інноваційні підходи найоптимальніші для реальних змін сьогодні,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Департамент інформації УГКЦ.

Три дні плідної роботи, дискусій, до яких долучалися не лише спікери, а й загалом учасники Форуму, робота в групах над продукування безлічі ідей, із яких відбирали по п’ять найцікавіших та обдумували хід їхньої реалізації — це те, що дає сподівання на формування людей нового мислення, які готові працювати і запалювати своїми ідеями інших.

Як наголосив директор Центру Митрополита Андрея Шептицького, відповідальні люди повинні працювати по-іншому. Бо відповідальність — це передовсім добре виконана робота. І саме зараз входимо в період, де на першому місці — відповідальність, як до своєї роботи, так і своїх професійних обов’язків.

Про важливість брати на себе відповідальність, розуміючи, що зміни починаються з кожного з нас говорив і заступник мера Львова Андрій Москаленко. Він також наголосив на тому, що з однодумцями можна гори звернути.

— Щоб краще уявити резонанс, який матиме наш Форум, раджу зважити на його географічний — Південь, Схід, Захід, та віковий діапазон учасників — від 11 до понад 60 років, які доповнюють одні одних. Тож є надія, що сформується досить потужна команда людей по всій Україні, яка вже зараз і в довготривалій перспективі працюватиме над творенням нового суспільства, — зазначив співорганізатор та координатор заходу, секретар Патріаршої комісії у справах молоді Орест Гевак.

ІІ Форум відповідальних людей дав змогу учасникам проаналізувати та чітко зрозуміти, що інновації та зміни потрібні на всіх рівнях, починаючи від великих міст, де є багато викликів через масштабність та глобальність, а також більш локально — в містечках, селах, малих спільнотах, де не менше викликів, спричинених фактором — „всіх про всіх все знають“. Та спільним для них є те, щоб виробити певну взаємодії між людьми, план дій, намагатися якомога більше поширювати інформацію про те, що потрібно зробити і заохочувати людей брати на себе відповідальність, тобто — „встати і робити“, а не лише критикувати чи жалітися, як все погано.

— II Форум відповідальних людей. Інновації вже в історії, як подія. Що далі? Десятки чудових і натхненних людей роз’їхались Україною, щоб поширювати “вірус” небайдужості. Більшість із них не будуть погоджуватись на пересічність і неможливість. Вони будуть прагнути творити нові бачення і підходи скрізь, де будуть перебувати. Дякуючи цим людям, наша країна має багато шансів! А ще, чимало наших учасників, відкрили для себе інше обличчя Церкви — глибокої і дуже традиційної, а водночас сучасної та інноваційної. Наша учасниця з Києва (дуже поважна) зізналась мені на прощання, що відкрила для себе постать Митрополита Шептицького. Вона купила дві книжки про нього, і каже, що ми маємо постать значно крутішу ніж Лі Куан Ю, — так підсумував захід його ідейний натхненник, очільник Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Ростислав Пендюк.

Серед головних формул, які можна вивести після ІІ Форуму відповідальних людей і які можуть стати своєрідною рецептурою для подальших дій є:

— Україна — країна, де є все, що потрібно для доброго життя, мусимо навчитися використовувати це;

— ми більше критикуємо себе, ніж цінуємо те, що маємо;

— мусимо навчитися ставити правильні питання на всіх рівнях;

— маємо багато прикладів позитивних змін сьогодні у невеликих містах та селах, які мають стати натхненням для дій;

— ми часто не вміємо і не хочемо бачити позитивних людей і натхненних людей;

— якщо не підходять вам політичні партії? Створюйте свої!

— вважаєте що щось неможливо? Подивіться на це як на доконаний факт і зрозумієте, що це досяжне;

— ми повинні знати позитивні приклади своєї історії;

— важливо демонтувати патерналізм, відновити в людях віру у власні сили та можливості;

— хочете, щоб люди в громадах були заможними — навчіть їх заощаджувати;

— універсальний вихід для більшості громад — творення кооперації.

Чимало цікавих ідей, як казали організатори, „під ключ“, тобто готових до втілення напрацювали три робочі групи в напрямах Церква, суспільство та бізнес.

Отож, група, яка впродовж двох днів працювала над інновацією в Церкві запропонувала кілька цікавих ідей для міст: відкрита церква 24/7, тобто цілодобово впродовж всього тижня; розробку мобільного додатку з інформацією про парафіяльні заходи; створення платформи для добровільних пожертв, а також запровадження традиції соціального підприємництва для парафій. Для змін у селах — цікавою була ідея „священик за обміном“ та створення інноваційних катехитичних шкіл.

Команда, що обдумувала розвиток громади напродукувала аж 102 ідеї. З них для представлення обрали п’ять: вуличне дозвілля; активізація громадськості через рекламу позитивних змін; відкриті дебати між бізнесом, владою, громадою; створення молодіжного центру вільного розвитку та створення можливостей для неформальної освіти.

Ті, хто опрацьовували бізнесову тематику запропонували громадському та церковному сектору бути відкритішими, зрозумілішими і більше розповідати про власні ініціативи, чітко формулювати потреби та бути готовими брати на себе відповідальність, натомість бізнес готовий надавати підтримку і ресурси для реалізацію справді цікавих і суспільно корисних ідей.

І найважливіше — відгуки учасників. Усі охочі мали нагоду через спеціальні анкети поділитися враженнями від Форуму. Більшість відзначили практичність та потрібність напрацьованих ідей. Та найважливіше, на чому наголосили учасники, — втілити ці всі напрацювання в життя. Також серед цікавих пропозицій було проводити такий захід ще й у форматі літнього табору в горах і на довший час.