Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У Винниках названо вулицю на честь владики Андрія СапелякаРішенням Винниківської міської ради одну з вулиць міста назвали на честь владики Андрія Сапеляка ,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на vynnyky-rada.gov.ua.

Відповідне рішення прийнято депутатами Винниківської ради сьогодні, 23 листопада, яким підтримано ініціативу Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Предстоятель зазначив, що сумлінна праця владики, який дбав про українських селезіян і був одним із перших з Української Церкви, що вступили до цього згромадження, заслуговує на пошану надавши назву одній з вулиць на честь владики Андрія Сапеляка.

«Присвоїти назву вулиця імені владики Андрія Сапеляка вулиці, яка бере початок від вул. Галицької між номерами 13 та 15 та перпендикулярно веде до території Релігійного управління монастирів Селезіянського Згромадження східного обряду в Україні УГКЦ», – йдеться у рішенні.

Також, комплекс будівель та споруд, що належить Релігійному управлінню монастирів Селезіянського Згромадження східного обряду в Україні УГКЦ отримав поштову адресу № 1 по вулиці владики Андрія Сапеляка у м. Винники.

Нагадаємо, 6 листопада 2017 року відійшов у вічність найстарший єпископ Української Греко-Католицької Церкви, владика Андрій Сапеляк. 9 листопада була відслужена заупокійна Архиєрейська Літургія, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, а після неї відбувся чин погребіння владики Андрія Сапеляка на міському кладовищі у Винниках. Попрощатися з покійним архиєреєм прийшли єпископи, священнослужителі, родичі, друзі, а також усі небайдужі львів’яни, які хотіли висловити вдячність владиці за його служіння і добрі справи.

 

Довідка.

 Народився 13 грудня 1919 року у с. Ришкова Воля Ярославського повіту на Перемишлянщині.
Після закінчення Перемиської гімназії вступив у Згромадження оо. Салезіян. Вищу освіту здобув у Салезіянському університеті в Італії (м. Турин), факультет канонічного права.
1952 року стає першим ректором Української малої семінарії в Італії.

1956 року створено першу Салезіянську українську монашу спільноту як зародок майбутньої Провінції. Першим настоятелем став отець Андрій Сапеляк.

14 серпня 1961 року о. Андрія Сапеляка номіновано на єпископа для українців у Аргентині з титулом Апостольського візитатора. 15 жовтня цього ж року, в день Покрови Пресвятої Богородиці, відбулася єпископська хіротонія в Римі у базиліці святого Петра. В Аргентині владика Андрій Сапеляк здійснював душпастирське служіння впродовж 36 років.

Від 1962 до 1965 року владика є учасником ІІ Ватиканського Собору, членом комісії для Східних Церков.
1968 року владику Андрія номінували екзархом-ординарієм, а через десять років – єпархом на всю Аргентину.
У 1997 році владика Андрій повернувся в Україну. 1998 року владика Андрій долучився до справи творення українського Салезіянського Згромадження у Львові.

2002 року у 83-річному віці він розпочинає місійну працю у м. Верхньодніпровськ Дніпропетровської області. Заснував тут парафію Покрови і збудував невеличкий молодіжний центр (ораторію).
Владика Андрій Сапеляк є автором праць:
«Українська Церква на ІІ Ватиканському Соборі» (1967),
«Отець Степан Вапрович. Місіонер-ісповідник» (1970),
«Отець Іван Сенишин. Український місіонер – піонер в Аргентині» (1997),
«Київська Церква на Слов’янському Сході. Канонічно-екуменічний аспект” (1999),
«Отець-прелат Кирило Селецький. Засновник монаших згромаджень» (2004),
«Україна крізь віки: релігійно-церковний аспект» (2006),
«Спогади владики-місіонера» (2011),
«Три ювілеї України з Іваном Павлом ІІ» (2013),
«Світло святості. Отець Степан Чміль» (2014),
«Митрополит Андрей Шептицький. Дар Бога Україні» (2016).

У 2014 році переїхав в ораторію у м. Винники, де прожив до останніх днів. Похований поблизу могили брата о.Василя Сапеляка, який помер у лютому 2016 року у Винниках на новому кладовищі.