Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У Парижі провели соціологічне опитування щодо українського мігранта ФранціїДля того, щоб краще зрозуміти радощі та труднощі українських мігрантів у Парижі, вперше в історії було проведено соціологічне опитування в формі анонімного анкетування. Його метою було дослідити траєкторії, стилі життя, світогляди та проблеми людей, які пройшли через досвід міграції з України до Франції.

Організаторами дослідження стали єпархія святого Володимира Великого в Парижі та кафедра соціології Українського католицького університету, за підтримки Володимири та світлої пам’яті Стефана Сливоцьких
,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на ugccfr.

Організатори підкреслили, що число українських мігрантів, які сьогодні мешкають в Парижі та його околицях, невідоме. За деякими оцінками, йдеться про 15 000 осіб, але ця цифра, ймовірно, неточна, оскільки багато людей – нелегали, і не відображені в офіційній статистиці. Декого з них Церква знає як своїх вірних, але значне число мігрантів «невидиме» для церковних і громадських інституцій. «Тому виникла думка зробити повноцінне дослідження з участю кафедри соціології УКУ, щоб максимально зрозуміти, ким є український мігрант у Франці», – зазначає владика Борис Ґудзяк.

Основна мета цього дослідження – з’ясувати, як Церква може краще послужити українцям, що мешкають у Франції. Завдання єпархії – це насамперед звіщати Слово Боже, сіяти в душах надію та мир, заохочувати людей до життя з Богом, але вона не може стояти оподаль від їхнів болів та труднощів. Є надія, що це опитування допоможе краще зрозуміти наших вірних, які часто переживають стрес, родинні проблеми, бідність, нестабільність, ізольованість, експлуатацію тощо. Розуміння викликів, перед якими стоять наші вірні, допоможе творити справжню спільноту Христових учнів – без ідеологій і без моралізаторства; у солідарності та відкритості на зустріч; у мирі, любові та довірі.

Анонімне анкетування – це перша частина дослідження. Це анкетування протягом двох із половиною тижнів проводили десять студенток УКУ під керівництвом викладача Данила Судина. «Це анкетування відбувалося за стандартним опитувальником, який студентки пропонували мігрантам у місцях їхнього скупчення – в українських храмах і школах, під посольством України, на громадських заходах тощо. Опитувальник розробила кафедра соціології під керівництвом проф. Оксани Міхеєвої. Було зібрано 627 анкет, здобутих сумлінною працею команди, щирістю українців Парижа та за підтримки духовенства», – зазначив він. Наступний етап дослідження полягатиме в глибинних інтерв’ю з окремими представниками української громади. Перші результати можна очікувати влітку цього року.

Цікавим фактом є те, що подібного дослідження в Парижі ще не проводили ані Церква, ані Світовий конгрес українців, ані громадські організації чи українська чи французька держави. Сподіваємося, що ця церковна ініціатива дасть добрий плід.