Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

ГузарКолишній Глава УГКЦ архиєпископ Любомир (Гузар) переконаний, що радикальні акції протесту в Україні – з вилами та косами - не матимуть жодного позитивного ефекту. Добитися від влади якихось поступок можна лише мирним, ненасильницьким шляхом. Про це Блаженніший Любомир сказав на зустрічі з медійниками-католиками, яка відбулася у Києві, у приміщенні храму святого Василія Великого ЧСВВ.

«Люди питають, як нам сьогодні вплинути на владу. В Америці є один дуже ефективний спосіб. Там є випрацювана система виборів. І люди, коли хочуть добитися своїх прав, то пишуть владоможцям листи», — каже кардинал.

У Росії, коли влада вдалася до фальсифікацій виборів до Думи, продовжив свою думку кардинал Гузар, якийсь православний священик закликав співвітчизників теж писати листи. Проте скаржитися він пропонує вже не до органів влади, а Патріарху РПЦ Кирилу. Нехай він, мовляв, забезпечить справедливість волевиявлення.

На думку, екс-глави УГКЦ, ні американський досвід, ні пропозиції російського священика для наших умов не підходять.

«Це нічого не дасть. Так само і в Україні, думаю, написання листів нічого не змінить. Хіба збагатить пошту», - підкреслив він.

Українці, за словами Блаженнішого Любомира, повинні придумати свої методи впливу на владу. Як один із більш-менш ефективних способів він навів приклад київської акції на підтримку євроінтеграції України під гаслом «Не дамо Бику вкрасти Європу».

«Ці люди вибрали мирний спосіб маніфестації своїх поглядів. А девіз, який вони обрали, свідчить, що вони добре знаються на класичній літературі, чи точніше - на міфології. Вони вибрали влучний клич. Отже, це є спосіб заманіфестувати волю народу, чи хоча певної групи людей, яка щось розуміє».

Говорячи про методи впливу на владу, кардинал Гузар водночас висловився проти силових методів. Радикальні заходи, на його думку, не принесуть ніякої користі.

«Це є проблема, над якою мудро треба застановитися. Бо є люди – гарячі голови, які вже хочуть із сокирами і косами йти і трощити. То нічого не дасть. Треба так мудро зробити, щоби владоможці, хочуть вони цього чи ні – застановилися, прислухалися до народних вимог. А це є непроста справа», - зазначив Блаженніший Любомир (Гузар).

Джерело: risu.org.ua