Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Блаженніший Святослав відвідав II Форум мігрантів УГКЦ у Римі, присвячений молодіПитання опіки над молоддю має бути в центрі особливої уваги усіх інституцій: Церкви, наших громад і також Української Держави, з якою в той чи інший спосіб ми повинні разом опікуватися дітьми України, які знаходяться поза межами Батьківщини. Бо якщо ми не зможемо створити материнські спільноти для нашої молоді – ми не виконаємо до кінця наш обов’язок. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час виступу на ІІ Форумі мігрантів УГКЦ  Центральної та Західної Європи, який проводить ПМВ. Форум цьгоріч триває у Римі і присвячений молоді.

«Мені приємно вітати вас тут, у Патріаршому домі, у Римі. Це особливе місце для нашої Церкви. Мені спадають на згадку слова Патріарха Йосифа Сліпого, ісповідника віри: «Буде хата – прийдуть люди». Патріарх збудував цю хату для українців тут, у Римі і він, мабуть, дивиться на вас з небес і тішиться, що ця хата наповнена», - зазначив Глава УГКЦ.

Він відзначив, що наступного року сюди приїде увесь Синод єпископів на святкування 50-ї річниці освячення Собору Святої Софії. «Цей форум є добрим стартом золотого ювілею і того собору, і того дому», - додав Блаженніший.

Отець і Глава УГКЦ розповів, що прибув на Форум з Папського Синоду, який цими днями проходить у Римі і також присвячений молоді. «На Папському Синоді Святіший Отець кілька разів наголошував, що це зібрання – це момент слухання. І я би дуже хотів, щоби цей Форум став простором взаємного слухання і спілкування, щоби кожен з вас, делегатів цього Форуму, міг висловитися від імені громади, яку ви представляєте, а всі решта мали час, покору і відвагу вислухати. Лише тоді, коли ми будемо вміти слухати один одного, ми будемо мати можливість разом знайти відповіді на питання, які турбують наші спільноти, наших людей», - звернувся до присутніх Блаженніший Святослав.

Патріарх підкреслив, що одним з центральних завдань діяльності громад УГКЦ, зокрема на європейському континенті, має бути особлива увага до молоді.

«Молодь є центральною темою Папського Синоду. Я себе до старих дуже не зараховую, але коли я слухав молодь, слухав результати опитування щодо молодіжного душпастирства з різних куточків світу, я щораз глибше почав розуміти, як непросто сьогодні бути молодим, перед якими колосальними викликами сьогодні стоїть молодь. Ким бути, яку професію обрати, як жити у світі, який, виглядає, не дуже мене потребує та очікує, як будувати стосунки з іншим людьми? На ці питання сьогодні молодим людям важко відповісти», - зазначив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав розповів, що кожен делегат перед Папським Синодом запитував свою молодь: що варто сказати про вас на Синоді? І у більшості випадків молоді люди просили сказати, що вони потребують спільноти. «Спочатку – спільноти родини, присутності тата і мами, чого не завжди мають. Вони потребують Церкви, яка би була материнською спільнотою, а не холодною інституцією, яка бореться за своє виживання чи вирішує свої проблеми. І це - завдання нашої Церкви, зокрема тут, на європейському континенті, де є наша нова діаспора. Якщо молоді люди не знайдуть спільноти, яка взяла б за них відповідальність, дала б руку допомоги, ними заопікувалися б, - будьте певні, вони покинуть і ту Церкву, і ту громаду, - наголосив Глава УГКЦ. – І я би дуже просив, щоби питання опіки над молоддю було в центрі особливої уваги усіх інституцій: Церкви, наших громад і також Української Держави, з якою в той чи інший спосіб ми повинні разом опікуватися нашими дітьми, дітьми України, які знаходяться поза межами Батьківщини. Бо якщо ми не зможемо створити материнські спільноти для нашої молоді – ми не виконаємо до кінця наш обов’язок».

Він відзначив, що молоді люди хочуть бачити Церкву як спільноту, яка їх приймає, не засуджує, яка готова їм допомогти, їх вислухати.

Отець і Глава УГКЦ також зауважив, що сьогодні дуже часто емігранти, і молодь зокрема, почуваються відкинутими у суспільствах, куди вони приїжджають. «Може так статися, що наші молоді люди і діти емігрантів - це ті каміння, яке відкидають будівничі, а Господь Бог їх зробить наріжними каменями», - додав він.

Глава УГКЦ також запевнив учасників Форуму, що УГКЦ «завжди була, є і буде вашою матір’ю, яка будуватиме свої спільноти, які хочуть послужити. І це служіння, зокрема для українських мігрантів, представників нової діаспори, - ми вважаємо одним зі своїх душпастирських пріоритетів».

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на pmvugcc.