Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Українська греко-католицька громада Святого Миколая в Афінах відзначила 1025-річчя Хрещення Русі-України.

У неділю, на празник Святого рівноапостольного Володимира Великого, князя Київського, Божественну Літургію в катедальному соборі Пресвятої Трійці звершив владика Димитрій (Салахас), Апостольський екзарх для греко-католиків у Греції. З ним співслужили митр. прот. Тарас Гарасимчук і священики з різних країн та континентів: о. Джексон (Гаїті), о. Григоріус (Індонезія), о. Сальвадор (Іспанія), о. Доменіко (Італія), о. Анджело (Італія), о. Феліс (Руанда), о. Ярослав (Словаччина), о. Ангело (Хорватія), ієрм. Онуфрій (Україна). Літургію супроводжував співом місцевий церковний хор. На Богослужінні серед сотень мирян були семінаристи та студенти Маріо, Мірко, Габріеле, Марко (Італія), Шарбель (Ліван), Флорин (Румунія) та Остап, Олександр, Ярослав, В’ячеслав (Україна).

У своїй проповіді єпископ наголосив, що в 313 році святий Костянтин видав Медіоланський едект, яким у Візантійській імперії проголошувалася релігійна терпимість, а Великий князь Володимир, правитель Київської Русі, пішов набагато дальше, проголосивши християнство державною релігією. І хоча хреститель Києва взяв віру з Візантії, однак ця віра була єдиною, святою, соборною та апостольською, за яку не одному поколінню українців потрібно було свідчити своїм мучеництвом та ісповідництвом. Проповідник закликав до стійкості у вірі, яка починається із розуміння своїх хресних обітів. Усі присутні на молитві відновили хресні обіти та визнали ісповідання святої православної віри.

На закінчення Літургії духовенство освятило воду та ікони, які принесли вірні як вияв своєї віри. Святкування річниці Хрещення завершилося процесійним походом навколо храму та мируванням. 

відзначила 1025-річчя Хрещення Русі-України  

 Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Департамент інформації УГКЦ.