Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Прага: УПЦ КП приймала участь у дослідницькому семінарі «Дияконія у Східній Європі»Нинішній світ – це світ стрімких соціальних процесів, який ставить нові виклики перед Церквою. У пошуку нових знань та шляхів священики різних конфесій прагнуть консолідації, аби спільно виробити головні принципи соціального служіння у сучасних умовах.

Однією з найбільш ефективних платформ у цій сфері є Міжнародна академія духовного супроводу та соціального служіння Interdiac. На межі весни й літа Академія зібрала у Празі на дослідницькому семінарі «Дияконія у Східній Європі» 13 кращих фахівців-практиків та науковців у сфері духовного супроводу та християнського соціального служіння з Фінляндії, Чехії, Словаччини, Німеччини, Великої Британії, Австрії, Румунії, Вірменії, Грузії, Норвегії та Індонезії,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на cerkva.info.

У попередні роки цей дослідницький майданчик був доступний здебільшого для Західних Лютеранських церков. Нині він відкрився і для Православної церкви. Уперше в історії Академії у семінарі «Дияконія у Східній Європі» взяв участь представник Української Православної Церкви Київського Патріархату, заступник Голови Синодального відділу соціального служіння і благодійності ЕЛЕОС-УКРАЇНА Сергій Дмитрієв.

«Для Європи досвід України є унікальним, – розповідає отець Сергій. – Україна долає наслідки війни та гуманітарної кризи, вирішує проблему внутрішніх переселенців. Необхідність подолання кризових явищ згуртувала українське суспільство. Консолідація Церков і релігійних спільнот різного віросповідання, взаємодія з волонтерами, недержавними організаціями та владою дали Україні особливий досвід, який має великий потенціал для розвитку».

Інтерактивні методики, що постали в основі семінару, відкрили широкі можливості для обміну думками і досвідом. Слухачі проявили великий інтерес до України в цілому, діяльності УПЦ КП, засад соціальної роботи Церкви. Сергій Дмитрієв багато розповідав про роботу ЕЛЕОС-УКРАЇНА, про розвиток ідеї соціального служіння у контексті нинішніх суспільних процесів. «Я дуже радий, що мої колеги зацікавилися Україною, – каже він. – Але ж і нам, у свою чергу, потрібно вивчати професійний досвід дияконії інших країн. Цей семінар – тільки початок співпраці, який, сподіваюся, поглибиться у майбутньому».

У процесі навчання слухачі визначили ключові проблеми та виокремили ідеї досліджень щодо богословського розуміння дияконії, організації духовного супроводу, підходів і методів соціальної роботи. Вони порушили та обговорили велику кількість тем, але пріоритетними для подальшої спільної роботи було визначено три:

  • «Люди у русі» – духовний супровід біженців, вимушених переселенців та мігрантів;
  • «Молодь на узбіччі» – проблема молодих людей, які стикаються з безробітним майбутнім;
  • еклезіологія та богословське розуміння соціального служіння, екуменізм і міжрелігійне різноманіття, необхідність більш глибокого діалогу щодо різних традицій та їх сучасного застосування.

«За насиченістю роботи та отриманими знаннями, я б сказав, ці три дні варті цілого року навчання в університеті, – каже Сергій Дмитрієв. – Семінар зібрав розумних і неординарних людей. Дякую Академії Interdiac, яка створила нам всі умови для продуктивної роботи та комфортного перебування. Я вірю, що завдяки таким навчальним курсам наша Церква, наше соціальне служіння будуть на хорошому професійному рівні».

Семінар заклав фундамент для створення дослідницької платформи Interdiac, яка буде сприяти поглибленню порозуміння духовенства та розвитку духовного служіння у Центральній та Східній Європі, а також підтримувати розробки дияконічних ініціатив і практик.