Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Створення Єдиної помісної української православної церкви означатиме об'єднання України. На цьому наголосив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу після заходів у Києві,  присвячених 32-им роковинам Чорнобильської аварії ,- повідомляє Християнський портал КІРІОС.

"Для України це означає, що Україна буде об'єднаною. Сьогодні вона роз'єднана. Православна церква роз'єднана, і суспільство наше роз'єднане. А коли буде одна Українська православна церква, то будуть існувати різні політичні партії, але всі вони будуть служити інтересам України. І в цьому буде заслуга помісної незалежної Української церкви", - підкреслив Філарет.

Водночас він зазначив, що ця ініціатива не нова, цим шляхом пройшли й інші церкви, зокрема й російська.

"Нічого нового ми не вносимо. Цим шляхом ішли всі церкви - і грецька, і румунська, і болгарська, і сербська. Всі без винятку. Коли утворювалась держава, утворювалась і незалежна церква. Ми терпіли довго, але ті церкви теж терпіли довго. І сама російська церква нехай згадає свою історію. Вона ж теж об'явила автокефалію в 1448 році. Без згоди Київського митрополита, хоч належала до Київської митрополії. Без згоди Вселенського патріарха Константинопольського. І 141 рік не визнавалась. Але ж потім її визнали. То нехай вона згадає свою історію і не шкодить нам", - сказав Глава УПЦ КП.

Щодо УПЦ МП в Україні Філарет зазначив: "Буде існувати Московський патріархат в Росії, а в нас буде український екзархат Російської церкви".

Він також підкреслив, що об'єднання церков в Україні йтиме мирним шляхом.

"Об'єднання буде тільки мирним. Якщо хто не хоче приєднуватися до Української церкви, може не приєднуватися. Але повинен тоді належати до цього російського екзархату. І всі будуть знати, що це є російська церква. Але я думаю, що українці будуть в Українській церкві", - наголосив Філарет.

Як повідомлялось Президент України Петро Порошенко 17 квітня заявив, що передав звернення до Вселенському патріарху з проханням надати Томос про автокефалію Української православної церкви. Він висловив сподівання, що на найближчому Синоді Константинополь прийме позитивне рішення і воно  буде прийнято до 1030-ої річниці святкування Хрещення Русі-України, що відзначатиметься у липні ц.р. 

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання Українській православній церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.