Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Патріарх Кирило

За 10 років доходи Російської православної церкви зросли з приблизно 500 млн. доларів мало не на порядок.

За словами російського дослідника Руської церкви, Миколи Мітрохіна, сьогодні оцінити церковний бюджет дуже складно. У РПЦ понад 30 тисяч парафій. Кожна оформлена як самостійна юридична особа і має свої рамки фінансової відповідальності. Кожна з 160 єпархій теж має свій бюджет, а Московська патріархія - свій. 

Парафії живуть за рахунок пожертв і церковних треб - від поминальних записочок до хрещення і відспівування. Ці надходження, за словами представників патріархії, складають до 80% доходів Церкви.

«Патріархія зовсім закрила всю статистику, звідки вони беруть гроші, залишається великою таємницею», - зазначає Микола Мітрохін. За його припущеннями, серед джерел пожертвувань можуть бути такі «псевдодержавні організації», як «Газпром». Не виключає він і часткове чи пряме державне фінансування.



10 років тому Мітрохін оцінив доходи РПЦ в цілому приблизно в 500 мільйонів доларів. Тепер же, на його думку, ці цифри в доларах або євро виросли мало не на порядок. Він, зокрема, пояснює такий стрибок загальним зростанням економіки Росії, України та інших територій, що входять в юрисдикцію Московського патріархату.

Коли самі архієреї вирішуються заговорити про доходи Церкви, то мова йде, не рахуючи пожертвувань, принаймні, про доходи від діяльності двох патріархійних підприємств: фабрики церковного начиння «Софрино» та готелю «Данилівська» при Свято-Даниловому монастирі в Москві. Крім того, Московська патріархія бере участь у банківській діяльності. Причому представники Церкви не вважають банківську справу непристойною.

Рада директорів невеликого банку «Софрино» (його активи становлять 4,15 млрд. рублів) очолює директор однойменного церковного підприємства Євген Пархаев. Серед акціонерів банку «Пересвет» з активами понад 50 млрд. рублів - Відділ зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, а також Калузька єпархія РПЦ.

Тісно пов'язаний з Церквою був і Міжнародний банк храму Христа Спасителя - в 2008 році його перейменували в Bankhaus Erbe, нині банк ніяк не афішує співпрацю з Церквою, але його керівництво не змінилося. 

Для участі в інших комерційних проектах Церква кілька років тому створила Центр інвестиційних програм (ЦІП). У 2007 році ЦВП, за повідомленнями російської преси, провів у Берліні, Брюсселі та Лондоні презентації своїх проектів, які включали інвестиції в будівництво житлових і офісних будівель в Москві та інших містах, а також створення агропромислових підприємств при монастирях.

Крім того, серйозним джерелом церковних доходів може стати паломницький туризм.

Джерело: lb.ua