Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Релігієзнавець: був час коли всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії (ВІДЕО)В ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш розповів, які процеси нині відбуваються всередині УПЦ Московського Патріархату.

Йдеться про збір підписів щодо автокефалії 1-го листопада 1991 року.

В основу рішення Вселенського Патріархату про автокефалію для Української Церкви покладене, зокрема, рішення українських єпископів 1991 року. Тоді всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії. Про таке в ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" заявив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

"У 1991 році Філарет як голова Української Православної Церкви в єдності з Московським Патріархатом зібрав усіх єпископів своєї на той час Церкви, і всі вони одностайно підтримали рух до автокефалії. До речі, саме цей збір підписів – 1 листопада 1991 року – навіть зараз покладений в основу, у тому числі, рішення Вселенської Патріархії про те, що був час, коли всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії. Правда, тоді вони зверталися на до Константинополя, а до Москви", – розповів експерт. 

Він також поточнив: "І треба розуміти, що з тих майже двох десятків єпископів, які були на той час в УПЦ, після шантажу, різних інших спробі маніпуляцій з боку Московського Патріархату, тільки два єпископи підтримали рішення свого предстоятеля – Єпископ Яків (Панчук) (вікарій Тернопільської єпархії, настоятель Почаївської лаври) і єпископ Львівський Андрій Горак".

У середовищі Української Православної Церкви, яка в єдності з Московським Патріархатом, організований, зрежисований парад, демонстрація лояльності до Москви. На сьогодні вже майже 1,5 десятка єпархіальних утворень охопив цей парад, коли духовенство збирається разом зі своїм очільником – єпископом, архієпископом, митрополитом – і підтверджують, присягають, так би мовити, у довічній вірності Московському Патріархату", – зазначив співрозмовник.

Він додав: "Це досить штучний процес, який сьогодні свідомо маніпулюється і свідомо зараз запущений, бо поки що помісна, визнана, вже з реальним Томосом Церква поки що не створена, і всі розуміють, що зараз будь-які рухи і переходи, які ми очікуємо і які однозначно будуть, поки що не можуть бути реалізовані, бо наразі немає куди". 

Нагадаємо, в УПЦ Київського Патріархату розраховують, що половина приходів УПЦ МП приєднається до Єдиної Української Церкви. Наразі Московський Патріархат налічує 12 тисяч приходів в Україні.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на 5.ua