Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

12 вересня 2020 року в Олександро-Невському храмі с. Олександрівка на Донеччині, який було відроджено трудами схиархимандрита Зосими (Сокура) та молитва в якому не припинялася навіть під час бойових дій, вперше відбулось архієрейське богослужіння. Божественну літургію в день 24-річчя перебування на Донецькій кафедрі звершив митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Донецької єпархії.

Олександро-Невський храм розташовано на лінії розмежування, під Донецьком. Однак, як зазначають в єпархії, навіть у дні боїв тут завжди лунала молитва й віряни об’єднуались у вірі у Воскреслого Христа.

Не тільки місцевих жителів збирає храм у с. Олександрівка – сюди приїжджають паломники. Відомо, що в 1975 році сюди був напрвлений ієромонах Саватій, насельник Свято-Успенського Одеського патріаршого чоловічого монастиря, який згодом став схимником і відомим духівником Донеччини. Отець Зосима (Сокур) відразу взявся трудитися над благоустроєм парафії – і 5 серпня 1980 року було освячено Престол храму. До слова, історичне для громади богослужіння добре пам’ятає митрополит Іларіон, котрий тоді ще ніс послух диякона.

Чимало довелося пережити громаді від атеїстичної влади. Храм було закрито, і тільки в 1995 році вдалося знову встановити регулярне здійснення богослужінь.

З 2000 року тут несе послух настоятеля протоієрей Володимир Коптюк, духовне чадо отця Зосими.

Християнський портал КІРІОС за матеріалами офіційної сторінки УПЦ МП.