Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

В Андалузії атеїсти, прагнучи витіснити релігію з життя іспанців, домоглися дозволу на проведення т. зв. цивільних «хрещень». Під час атеїстичного ритуалу над дитиною читаються Європейська декларація про права дитини і деякі статті Конституції, а хресні домовляються виховувати дитя в дусі демократичних свобод, рівності і світу, пише El Mundo.

Муніципалітет Борха став першим в Андалузії, де почали здійснювати атеїстичні «хрещення». Ритуали проходять в будинках культури.

Однак ініціатива, покликана замінити купіль і святу воду, не користується популярністю: за 2 роки з моменту проведення першого ритуалу «хрестили» всього 15 дітей.

Мер Борха Хосе Антоніо Понсе розповів, що його муніципалітет «співпрацює із сотнею інших іспанських муніципалітетів, переймаючи і розвиваючи цей досвід». Досить смілива заява, якщо врахувати «популярність» атеїстичного ритуалу в суспільстві.

У січні 2008 р. Понсе став першим іспанським мером, якого Католицька Церква видалила зі своїх метрик, після того як мер відмовився від своєї приналежності Церкви, отриманої їм у Хрещенні.